Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Castelul din Hajdućica
Jan 26, 2016
Castelul din Hajdućica (Haiducița) se află în marele parc din partea de nord est a satului. Castelul a fost ridicat de către Lazar Dundjerski în anul 1901 inspirat de castelul acestuia din Čelarevo. Proprietatea din Hajdućica a fost adusă de fiica lui Lazar Dundjerski, pe numele Olga, în urma căsătoriei cu Stevan Jovanović.
După decesul acestuia, în urma crizei din Hajdućica din anul 1921, în castel s-au mutat 70 de familii de voluntari de pe frontul din Salonic. Înainte de începutul celui de-al Doilea Război Mondial proprietatea a fost moștenită de fiica lui Olga și Stevan Jovanović și care l-a adus ca miraz după căsătoria cu industriașul Vlada Ilić din Belgrad. După cel de-al Doilea Război Mondial, proprietatea a fost confiscată și pe această a fost înființată o unitate agricolă care funcționează și astăzi. Castelul este construit în stil clasic cu baza în formă de dreptunghi alungit. Are parter și un subsol boltit.
Pe fațadele principale se evidențiază două pridvoare proeminente – porticuri. Pe fața din față se află un portic clasicist marcant cu patru coloane care susțin un timpanon simplu cu deschidere sferică cu ventilație. Accesul la pridvor se face pe scări și rampe laterale. Spațiul interior este organizat simetric în jurul holului central și sala de ceremonie. Fațada spre parc are un portic cu șase coloane și proiecții proeminente, regăsite și în construcția de pe acoperiș. Construcția castelului a însemnat și ridicarea unui parc frumos și luxos.
O parte din parcul din jurul clădirii castelului a fost amenajată în stil clasicist cu partere florale bogate și borduri din cimișir tăiat la nivel jos. Prin proiectarea suprafețelor joase de parter în jurul clădirii a fost posibilă admirarea arhitecturii luxoase a castelului din toate direcțiile și de pe toate căile de acces.
Direcțiile căilor principale sunt marcate cu cimișir tăiat sferic care reprezintă trecerea de la partea amenajată în stil parter și partea amenajată în stil peisagistic. În parcul respectiv cândva exista un iaz frumos și o seră pentru flori. Căile de acces către castel și parc erau de asemenea amenajate cu şiruri de copaci așezați de-a lungul drumurilor care legau castelul de părțile de exploatare ale proprietății, cu herghelia de cai și calea ferată.
Din volumul: Patrimoniul cultural al Banatului, un patrimoniu european
Coordonator: Profesor PhD. Marian Mihăilă