Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
O placă inscripționată acum 2.000 de ani, descoperită în peretele casei lui Iuliu Maniu
Feb 03, 2016
Misterul unui artefact inedit, care i-a intrigat pe toți cei ce l-au văzut, a fost dezlegat recent cu ajutorul specialiștilor. Este vorba despre o placă din calcar galben, inscripționată în limba latină, încastrată în perete de pe fațada sud-estică a Casei Memoriale ”Iuliu Maniu” din Bădăcin, județul Sălaj.
”Ne-a atras de la început atenția, dar n-am știut ce este, de unde este și cum a ajuns la Bădăcin. În urmă cu puțin timp, domnul profesor dr. Ioan Piso, fostul director al Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca, a venit la Bădăcin, pentru că știa de mai multă vreme de existența acestei plăci, și ne-a explicat despre ce este vorba”, spune părintele Cristian Borz, preotul Parohiei Greco – Catolice din Bădăcin și cel care se ocupă de administrarea Casei Memoriale Iuliu Maniu de acolo.
Așa s-a aflat că placa, în formă de tabula ansata (cu „urechiușe”, folosite pentru plăcuţele votive pentru a fi prinse de pereți) datează din anul 213, an în care împăratul roman Marcus Aurelius Antoninus, cunoscut în istorie și ca împăratul Caracall, a vizitat castrul roman de la Porolissum, din apropierea localității Moigrad de azi, județul Sălaj. Se pare că, în pregătirea acestei vizite – singura, de altfel, făcută de un împărat roman aici – gazdele au realizat astfel de plăci care să rămână mărturii ale evenimentului.
Placa împăratului Caesar Marcus Aurelius găsită la Bădăcin, într-un perete al casei lui Iuliu Maniu.
Placa este inscripționată cu mesajul: ”Imp(erator) Caes(ar) M(arcus) Aur(elius) Antoni-nus pius Aug(ustus) felix Part(h)i-cus maximus pontifex max(imus) Brit(annicus) max(imus) trib(uniciae) pot(estatis) 5 XVI imp(erator) II co(n)s(ul) IIII p(ater) p(atriae) pro-co(n)s(ul) fecit”, tradus de profesorul clujean astfel : “Împăratul Caesar, Marcus Aurelius Antoninus, cel pios, Augustus, cel fericit, mare învingător al parților, mare preot, mare învingător al britannilor, investit cu puterea tribuniciana pentru a 16-a oară, aclamat imperator (învingător) de două ori, consul de patru ori, părinte al patriei, proconsul, a făcut (aceasta)”.
”Avem de-a face cu împăratul Caracalla, al cărui nume oficial este însă Imperator Caesar Marcus Aurelius Antoninus Pius Felix Augustus. Prin cifra puterii tribuniciene (16), inscripția se datează în anul 213, anul vizitei pe care Caracalla a întreprins-o împreuna cu mama sa, împărăteasa Iulia Domna Augusta, în Dacia, înainte de a se îndrepta spre Orient împotriva parţilor. Cu ocazia vizitei în Dacia au fost făcute mari pregătiri, de pildă modernizări ale castrelor, cum ar fi cel de pe Pomet (Porolissum)”, spune profesorul, citat de preotul Cristian Borz în ediția a doua adăugită și revizuită a Monografiei satului Bădăcin și a familiei Maniu, ce va fi lansată în 7 februarie 2016, cu ocazia evenimentelor comemorative la împlinirea a 63 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu.
Indicii despre împrejurările în care placa a ajuns la Bădăcin, la Iuliu Maniu, au fost găsite de istoricul Marin Pop, cercetător științific în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, în cartea ”Părintele Simion Man, crâmpeie din viața sa”, apărută în 2013 prin grija copiilor săi. Părintele a fost – după cum ne spune Cristian Borz – ultimul preot catolic din Bădăcin înainte de venirea comuniștilor și era rudă cu familia Maniu.
Printre notele autobiografice găsite de istoric în carte, se află și una care vorbește despre aducerea la Bădăcin nu a unei astfel de plăci, ci a nu mai puțin de șase. “…în timp de iarnă, cu zăpadă multă, şi pe un frig cu gheţuş, fiind şi eu, elev de liceu în ultimele clase şi fiind acasă şi Iuliu Maniu, ne pomenim cu două sănii încărcate cu 6 plăci de piatră cu înscrisuri în limba latină, trase cu tracţiune animală şi conduse de 6 persoane, oameni înalţi, mari şi tari, îmbrăcaţi în haine de lână, de iarnă. Acestea erau aduse ca omagiu adus lui Iuliu Maniu de către conducerea satului”, rememora părintele. Rămâne acum de stabilit dacă într-adevăr au fost aduse la Bădăcin șase plăci și dacă da, ce s-a întâmplat cu ele. Părintele Cristian Borz spune că ceea ce se știe este că două plăci s-ar afla la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Ar rămâne trei astfel de artefacte despre care nu se știe, deocamdată, nimic.
Casa de la Bădăcin a fostului premier al României a fost construită de tatăl lui Iuliu Maniu și a fost lăsată, prin testament, Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei. Proprietatea a fost naționalizată și din motive ce țin de regimul juridic al terenului și de tot soiul de chichițe administrative, nu a ajuns nici până astăzi la Episcopie, aparținând Consiliului Județean și Primăriei Pericei. Casa a fost concesionată pe 50 de ani Parohiei Greco-Catolice Bădăcin care, însă, nu are resursele financiare pentru a efectua lucrările de reabilitare și nici nu poate obține finanțări nerambursabile din cauza regimului juridic nerezolvat al proprietății.
Costul lucrărilor se ridică la aproximativ 350.000 de euro. Pentru a face rost de bani, părintele Borz a demarat în urmă cu un an o campanie de strângere de fonduri. Cu banii adunați până în toamna anului trecut s-a reușit refacerea fundației. Campania continuă, însă, pentru că bătrâna clădire are nevoie și de un alt acoperiș și de pereți rezistenți.
Casa lui iuliu Maniu din Bădăcin. FOTO Adrian Lungu
Sursa: voceatransilvaniei.ro
Articole similare selectate pentru tine
Cum și de ce a murit Iuliu Maniu
Fostul mare om politic Iuliu Maniu, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc şi de trei ori prim-ministru al României în perioada interbelică, se stingea – bătrân şi bolnav – într-o celulă a închisorii comuniste de la Sighetu Marmaţiei, într-o zi de 5 februarie, în urmă cu 63 de ani.