Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Cea mai mare centrală de energie solară din lume
Feb 12, 2016
Noor Concentrated Solar Power (CSP), cea mai mare centrală de energie solară din lume, a intrat în funcțiune la finalul săptămânii trecute, urmând să asigure necesarul energetic pentru 1,1 milioane de locuitori. Centrala se află în Maroc și estimările arată că va reduce emisiile de carbon cu 760.000 de tone anual.
CSP a costat 9 miliarde de dolari, fonduri la care a contribuit și Banca Mondială, și este amplasată în regiunea Souss-Massa-Drâa. ”Câștigurile acestei investiții vor avea un impact major pentru țară și locuitorii ei, sporind securitatea energetică și creând un mediu mai curat, încurajând totodată noi industrii și generând locuri de muncă,” a arătat Marie Francoise Marie-Nelly, de la Banca Mondială.
Centrala a generat 1.600 de locuri de muncă în perioada de construcție, iar pe durata funcționării, va asigura 200 de locuri de muncă. Ea va contribui la creșterea capacității energetice solare din Maroc, de la 22 MW în 2013, la 522 MW în 2018.
Energia produsă va fi stocată în sare lichidă, pentru a permite astfel producția de energie și pe timpul nopții. Spre deosebire de centralele solare care funcționează cu panouri solare convenționale, cea din Maroc folosește lentile sau oglinzi parabolice, concentrând lumina soarelui în puncte de foarte mici dimensiuni, unde sunt încălzite apă sau alte substanțe. Căldura este astfel folosită pentru producerea aburului, care pune în mișcare o turbină ce generează electricitate. În cazul Noor, centrala folosește oglinzi concave focalizate spre dispozitive cu sare lichidă, încălzită la temperaturi cuprinse între 140 și 350 de grade Celsius.
În prezent, centrala poate produce 160 de megawați, dar în doi ani, capacitatea ei va crește la 500 de megawați, ceea ce poate asigura consumul energetic pentru 1,1 milioane de locuitori. De asemenea, este posibil ca pe viitor, centrala să exporte energie verde în Europa. Până în 2020, Marocul și-a propus ca 42% din totalul energetic să fie asigurat din surse regerenabile.
Sursa: totb.ro