Un bloc a fost mutat pe roţi, cu locatarii înăuntru!

Feb 22, 2016

Bloc-mutat-pe-roţi-pe-vremea-lui-Ceauşescu-696x391.jpg

Pe data de 27 mai 1987, în Alba Iulia, un bloc de 7.600 de tone, cu 80 de familii înăuntru era mutat, pe roți deci un proiect fabulos și care întrece orice imaginație.


Unul dintre marile bulevarde ale orașului trebuia lărgit așa că autoritățile locale erau împiedicate de un imobil. Blocul A2, cu o lungime de 100 de metri, era situat pe Bulevardul Transilvaniei, un important ansamblu urbanistic de pe Platoul Romanilor. Omul care a venit cu soluția fabuloasă a fost prof. dr. ing. Eugen Iordăchescu de la Institutul „Proiect” București. De-a lungul carierei sale, inginerul a salvat 29 de clădiri de nebunia lui Nicolae Ceauşescu.

Construcția cu o înălțime de 17 metri și o lățime de 12 metri, a fost despărțită în două clădiri independente, fiecare corp era susținut de un cadru purtător, o platform de beton care a fost ridicată cu ajutorul unor prese. Platforma era aşezată pe roţi şi se deplasa pe şine, fiind împinsă de dispozitive hidraulice comandate de la un pupitru electric.

“Călătoria” a durat fix cinci ore şi 40 de minute, sub privirile înmărmurite ale oamenilor din jur. Incredibil, dar doar familiile de la parterul clădirii au fost nevoite să iasă din locuinţe, iar ceilalţi au privit din balcoane mutarea. La final, distanţa dintre cei doi “fraţi gemeni” s-a mărit la 55,75 metri. Totul a decurs perfect şi, astfel, s-a creat un spaţiu suficient pentru încântătoarea esplanadă a Bulevardului Transilvania.

Sursa: radioresita.ro

 

Articole similare selectate pentru tine

Simpozionul Internaţional ,,Banat – Transilvania. Istorie şi multiculturalitate” la Alba-Iulia

În perioada 20-22 mai 2016, la Alba Iulia s-a desfăşurat a noua ediţie a Târgului de Carte ,,Alba Transilvana” - o manifestare grandioasă care a oferit publicului o paletă de evenimente, reunind specialişti şi invitaţi din toate zonele culturii scrise din România şi din străinătate: autori, editori, traducători, distribuitori, tipografi, bibliotecari, critici, animatori şi jurnalişti în domeniul cultural, precum şi personalităţi ale artei şi scenei româneşti.

Să zdrobim lanțurile robiei noastre sufletești prin realizarea marelui vis – Unirea tuturor românilor

Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, convocată pentru data de 1 decembrie 1918, a fost considerată de contemporani decisivă pentru "unitatea națională a tuturor românilor", din România şi Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş.

Mica Unire, Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

În 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.