De ce murim?

Feb 26, 2016

p_17185_766x350-10-85.jpg

Moartea este un subiect care a stârnit dezbateri aprinse de-a lungul existeţei omenirii. Dincolo de conotaţiile filozofice sau religioase ale acestui fenomen, oamenii de ştiinţă explică din punct de vedere fizic, cauzele pentru care oamenii mor.


Fără îndoială, cel mai înfricoşător gând pe care îl avem este cel despre Marea Trecere. „De ce nu pot rămâne oamenii veşnici pe Pământ?”, ne întrebăm, naiv, poate, uneori. Oamenii de ştiinţă au venit cu explicaţii despre cauzele dispariţiei oricărui om, animal, plantă şi alte vieţuitoare. Astfel, specialiştii spun că toate organismele vii îmbătrânesc şi mor din simplul motiv că Natura nu poate să le susţină la nesfârşit.

„Dacă scopul primar al fenomenului vieţii pe Terra este acela de a se procrea şi replica cu succes (logica din spatele aşa numitei Teoriei Genelor Egoiste), atunci toate organismele sunt programate să trăiască până generează urmaşi şi-i îngrijesc pe aceştia până când ajung independenţi.

Speciile diferite de animale şi plante au cicluri viaţă-moarte diferite doar în aparenţă, căci în cele din urmă ceasul biologic îşi spune cuvântul în cadrul fiecărei vietăţi. Celulele nu se mai reînoiesc în acelaşi ritm ideal, inima începe să dea semne de oboseală după ce a bătut de miliarde de ori în timpul vieţii, simţurile se atrofiază, creierul începe să dea semne de degenerescenţă senilă, oasele încep să fie tot mai fragile iar organele încep să dezvolte cancere.

Trebuie să fim conştienţi că moartea începe odată cu lungul şi complexul proces de îmbătrânire celulară. Practic, celulele noastre ne îmbătrânesc şi ulterior tot ele ne iau viaţa. În interiorul fiecărei celule, cromozomii apar cu propriile terminaţiuni specializate care le dictează durata de viaţă, denumite teleomere. Şi nici la ora actuală nu se cunoaşte cu exactitate modul în care teleomerele sunt legate de procesul de îmbătrânire, dar se ştie că după ce telomerele ating o anumită lungime, informaţia conţinută de ele se pierde şi implicit urmează degenerarea celulei, îmbătrânirea şi moartea”.

Sursa: mesaj.md

 

Articole similare selectate pentru tine

Constantin Dulcan, neurolog, vorbește despre Lumea de Dincolo

Constantin Dulcan este medic neurolog şi psihiatru, doctor în ştiin­ţe medicale, bun cunoscător al filosofiei ştiinţei şi pionier în scrierile din domeniul con­ştiinţei. O minte strălucită, cu o curiozitate ştiin­ţifică ieşită din comun, care nu încetează să caute răs­puns la marile întrebări ale existenţei.