Fântâna care transformă orice obiect în piatră

Mar 04, 2016

fantana-620x264.jpg

Pe malurile râului Nidd, în apropierea orașului Knaresborough, se află unul dintre cele mai bizare locuri de pe Pământ și totodată o atracție turistică extraordinară pentru cei ce vizitează Anglia. Aici există un izvor a cărui apă transformă, la propriu, orice obiect lăsat aici, în piatră. Îngrijitorul fântânii din care curge apa spune că o jucărie moale se transformă în piatră în circa 3-4 luni.


Legenda vorbește despre faptul că într-o peșteră din apropierea izvorului s-ar fi născut în 1488 vrăjitoarea Mama Shipton, foarte cunoscută în Regatul Unit. Apele izvorului se ridică dintr-un lac subteran, adunand minerale din apele pe care le strabat. Curg natural pe peretele din spatele fântânii si adauga, in timp, noi straturi.

fantana4.jpg

Cea mai veche referinta scrisă despre acest loc aparține anticarului John, care a vizitat fântâna în 1538. El a scris că a băut apă din aceasta și că ar avea puteri vindecătoare pentru organism.

fantan3.jpg

fantana2.jpg

În zilele noastre, după o analiză științifică a apei s-a demonstrat că „magia” din spatele procesului de pietrificare stă în concentrația de minerale din apă. Totuși, ce este uimitor, iar oamenii de știință nu au încă un răspuns, este viteza cu care are loc o pietrificare, aceasta având loc într-un timp mult mai scurt decât s-ar estima luând în calcul toată concentrația bogată de minerale din zonă.

Sursa: cunoastelumea.ro

 

Articole similare selectate pentru tine