Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Zgârie-norii din Hong Kong în armonie cu natura
Mar 12, 2016
În Hong Kong, unul dintre cele mai frumoase orașe ale Asiei, proiectarea unei clădiri nu este determinată doar de arhitecți și ingineri, aceasta trebuind să primească și aprobarea maeștrilor în Feng Shui pentru a putea fi realizată. Această filozofie antică chineză de aranjare a obiectelor în armonie cu natura este adânc înrădăcinată în cultura Hong Kong-ului.
Feng shui este un ansamblu de principii de geomanţie care afirmă că formele şi mediul ambiant pot influenţa principiul qi-ului (al energiei vitale). Scopul este realizarea armonizării locurilor în care oamenii trăiesc, prin analiza fluxurilor de energie din mediul înconjurător (qi). Bazându-se pe teoria celor 5 elemente – pământ, metal, apă, lemn, foc – şi pe principiile yin şi yang, expertul feng-shui încearcă să reechilibreze forţele care se manifestă local pentru a ameliora sănătatea, prosperitatea şi comportamentul persoanelor.
Astfel, totul se proiectează în funcție de specificațiile aduse de acești experți ai Feng Shui-ului. De la orientarea clădirii, forma acesteia șî până la poziționarea intrării și chiar a mobilierului din interior. Feng Shui-ul a fost suprimat în China continentală în timpul Revoluției Culturale din anii 1960, dar și-a făcut treptat reapariția, mai ales după anii 90, din cauza credințelor în această tradiție a dezvoltatorilor imobiliari dar și a populației.
Exemple sunt nenumărate: cei mai mulți locuitori ai Hong Kong-ului nu intră în clădirea The Bank of China Tower, pentru că sunt convinși că aceasta este plină de energii negative, nerespectând principiile Feng Shui. Printre alții, proprietarul complexului Lippo Centre este convins că a dat faliment deoarece nu și-a construit clădirea după tradițiile antice.
După cum o să observați și în imagini, multe clădiri noi din Hong Kong au o gaură în mijloc. Conform legendelor, aceste găuri le permit vânturilor încărcate cu energie pozitivă să treacă prin clădiri și să le purifice.
Sursa: cunoastelumea.ro