ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ A CONSILIULUI NAŢIONAL ROMÂN, LA ZECE ANI DE EXISTENŢĂ (II)

Mar 15, 2016

Orchestra-pe-scena-Teatrului-Popular-„Sterija”din-Vârșeț1.jpg

Concertul de primăvară al Orchestrei Consiliului Naţional Român s-a desfăşurat pe 24 martie 2006, la Sala Teatrului Naţional ,,Sterija” din Vârşeţ. O galerie impozantă de peste 30 de muziceni profesionişti, solişti vocali de o rară calitate, conduşi cu multă sensibilitate de concert-maestrul Lucian Petrovici, au confirmat sensul existenţei acestei orchestre, valorificarea și conservarea tezaurului muzical românesc autentic.


A fost o seară românească deosebită, onorată de preşedintele Adunării P.A. Voivodina, Bojan Kostreš, preşedintele Consiliului Naţional Român, Daniel Petrovici, prefectul Banatului de Sud, Vladimir Kuručev, ministrul Culturii R. Serbia, reprezentat de Milica Janović, o delegaţie a Uniunii Sârbilor din România, condusă de parlamentarul Slavomir Gvozdenović şi de alte personalităţi din viaţa publică românească.

În acelaşi an, Orchestra CNR s-a prezentat în Spectacolul de Gală a Marelui Festival organizat la Alibunar. Această orchestră, formată din muzicieni renumiţi de la noi, dirijată de Lucian Petrovici a interpretat cunoscutele piese ,,Barbul lăutaru” şi ,,Banul mărăcine”, pentru ca pe parcursul programului să interpreteze melodiile ,,Ardeleana lui Bocăluţ” şi ,,Sorocul din Timiş”, două cântece sârbeşti foarte îndrăgite ,,Svilen konac” şi ,,Topodžijsko kolo” şi să încheie  fragmentul muzical cu un joc de doi. Orchestra i-a acompaniat pe toţi soliştii vocali şi instrumentişti din acest spectacol, aranjamentele muzicale ale cântecelor cu care s-au prezentat fiind semnate de Nicola Pascu, Petru Popa, Janiel Şublea, Ilie Cojocar, Andrei Dajdiu, George Vancu şi Constantin Arvinte. În ziarul ,,Libertatea” din 9 septembrie 2006, la pag. 20, preşedintele juriului Marelui Festival, prof. dr. Univ. Niţă Frăţilă semnalază următoarele: ,,Orchestra de Muzică Populară a CNMNR, dirijată de maestrul Lucian Petrovici, reprezintă cea mai bună mărturie că acest festival îşi îndeplineşte menirea sfântă de a sluji neamului în vederea perpetuării fiinţei naţionale şi pe această cale.”

La mai puţin de un an de la fondarea orchestrei, superlativele atribuite acestei importante realizări a etnicilor români, prin care se promovează tradiția și patrimoniul muzical, au fost confirmate şi la 10 octombrie 2006, când melosul popular autentic a dat viaţă unor trăiri de aleasă sensibilitate artistică, în Sala de spectacole a Palatului Cotroceni. Tocmai aici, la invitaţia președintelui României, Traian Băsescu, am fost  martorii unui concert de excepţie, în care orchestra Consiliului Naţional, condusă de maestrul Lucian Petrovici, a inaugurat noi şi nebănuite perspective ale unei colaborări cu centrele de cultură, precum şi cu instituţiile relevante din România.

A fost  acesta şi mesajul preşedintelui Consiliului Naţional Daniel Petrovici, al prim-vicepreşedinteului Draghişa Costadinvoci şi al vicepreşedinteului dr. Viorel Luca, lansat la Palatul Cotroceni.

La reuşita concertului Orchestrei au contribuit soliştii vocali şi intreumentişti: Mariana Ocolişan, Lazăr Novac, Violeta Ilievici, Cristina Cojocar, Monica Muntean, fraţii Roman şi Marin Bugar, Janiel Şublea, Adam Bou, Adrian Trică, Ionel Magda. Prezenţa şi laudele ambasadorului Serbiei la Bucureşti, Dušan Cronogorčević, precum şi ale unor personalităţi prezente la concert, denotă că valorile româneşti persită în ciuda  capcanelor timpului.

Activitatea din anul 2006 a continuat prin concertul de excepţie susţinut de Orchestra şi Corul C.N.M.N.R., în seara zilei de 7 decembrie la Sala Teatrului Naţional ,,Sterija”din Vârşeţ, cu prilejul Zilei de Sărbătoare Naţională a minorităţii române din Serbia.

Festivitatea a fost onorată de înalte feţe bisericeşti, personalităţi culturale şi, nu în ultimul rând, de românii de pe aceste meleaguri.

Programul cultural a fost inaugurat cu melodia ,,Barbu lăutarul”, executată de Orchestra C.N.M.N.R., dirijată de Lucian Petrovici, după care cu alese cuvinte de salut s-a adresat Daniel Petrovici, preşedintele Consiliului Naţional Român. În numele Guvernului Republican, au vorbit   miniştri  Zoran Lončar şi Zoran Stojković, ca apoi să se adreseze Bojan Kostreš şi Martin Zlog, preşedintele, respectiv vicepreşedintele Adunării Provinciale, Jovica Zarkula, preşedintele Comunei Vârşeţ şi Slavomir Gvozdenović, preşedintele Uniunii Sârbilor din România. Pe parcursul serii, Orchestra Consiliului dirijată de Lucian Petrovici a interpretat mai multe melodii populare româneşti şi sârbeşti. La finalul spectacolului a avut prilejul să-l acompanieze pe vestitul interpret Bora Dugić, care a încântat publicul spectator cu mai multe melodii executate la fluier.

Orchestra-și-corul-Consiliului-Național-Român-în-Concertul-de-gală-–-2006a.jpg

Orchestra și corul Consiliului Național Român în Concertul de gală – 2006

La 16 decembrie 2006, Orchestra, Corul şi numeroşii solişti vocali şi instrumentişti au susţinut un concert de excepţie la Uzdin, cu prilejul inaugurării Biroului Teritorial al Consiliului Naţional Român, în această localitate. La concertul de la Uzdin, Orchestra Consiliului, condusă de Lucian Petrovici a interpetat o suită de melodii populare româneşti şi i-a acompaniat pe soliştii: Cristina Cojocar, Albina Creţu, Janiel Şublea, Monica Muntean, Marin Bugar, Roman Bugar, Crăciun Creţu, Darian Rachitovan, Daniel Cheţ, Mariana Ocolişan Petrovici, Lucian Petrovici şi Daniel Lazăr.

Publicul prezent s-a delectat timp de două ore de muzica  maeştrilor cântecului românesc.

În interviul acordat pe data de 30 decembrie 2006 pentru ziarul „Libertatea”, preşedintele Consiliului Naţional Român, Daniel Petrovici, menţionează între altele: ,,Orchestra evoluează la un înalt nivel artistic, iar în proces de realizare este o selecţie de melodii populare româneşti, de la noi. Ideea noastră este ca membrii orchestrei să fie promotorii activităţii orchestrelor de muzică populară în localităţile în care trăiesc români.”

Nici zilei de 7 decembrie 2007 nu i-a lipsit latura istorică! Anume, la data amintită, sala Teatrului „Sterija” din Vârşeţ a fost prea mică pentru a primi pe toţi cei care au venit la concertul de gală organizat de Consiliul Naţional Român din Serbia,  inaugurat de colinde româneşti, interpretate de corul Consiliului. Programul festiv, prilejuit de marcarea zilelor de sărbătoare (1-7 decembrie) ale minorităţii române, a continuat prin concurentul  susţinut de Orchestra de Muzică Populară a Consiliului Naţional şi de oaspeţi – solişti vocali şi instrumentişti: Mariana Ocolişan-Petrovici, Lazăr Novac, Tiberiu Ceia, Nicoleta Voica, Merima Njegomir, de fiecare dată stârnind ovaţii şi fiind răsplătiţi la scena deschisă cu aplauzele frenetice ale iubitorilor de frumos, artă şi cultură.

Festivitatea Consiliului Naţional a fost onorată de înalte oficialităţi precum: preşedintele Consiliului Executiv al P.A. Voivodina, mr. Bojan Pajtić; secretarul provincial pentru Informare, Milorad Đurić; adjunctul secretarului provincial pentru Reglementări, Administraţie şi Minorităţile Naţionale din Serbia şi director al Serviciului pentru Minorităţile Naţionale, Marius Roşu; locţiitorul directorului Serviciului pentru Drepturile Omului şi Minorităţilor Naţionale din Serbia, dr. Slavoljub Carić; P.S. Daniil, Episcop al Daciei Felix; ataşatul cultural al Ambasadei României la Belgrad, Gabriel Andrei; primarii de cumune Jovica Zarkula (Vârşeţ), Milan Ćuruvija (Alibunar) şi Zoran Vorkapić (Plandişte); directorul C.P.E. „Libertatea”, Nicu Ciobanu, precum şi importante personalităţi din conducerea Consiliului Naţional Român din Serbia, viaţa culturală şi publică, înalte feţe bisericeşti, parlamentari, reprezentanţi ai multor organizaţuu şi asociaţii româneşti, al căror gazdă a fost Daniel Petrovici, preşedintele C.N.M.N.R.S, şi secretar provincial pentru Agricultură, Silvicultură şi Gospodărirea Apelor.

Festivitatea de marcare a zilelor de sărbătoare ale minorităţii naţionale române a fost şi un bun prilej de a se accentua drepturile inalienabile ale minorităţilor naţionale, care reprezintă o bogăţie şi un avantaj al P.A. Voivodina, dar şi un tărâm sensibil de care se ţine cont în mod aparte, mai cu seamă acum, în perioada de tranziţie, precum a eveidenţiat în cuvântul său  preşedintele Bojan Pajtić. În aceeaşi ordine de idei,  preşedintele Daniel Petrovici a ţinut să aprecieze proiectele de mare amploare ale minorităţii române, pe care Consiliul Naţional Român din Serbia le susţine la modul cel mai direct, anunţând şi înfiinţarea Institutului Cultural, drept instituţie de primă importanţă, chiar vitală.

Foto: Orchestra pe scena Teatrului Popular „Sterija” din Vârșeț

Mariana Stratulat

 

Articole similare selectate pentru tine

Exit - deschidere spectaculoasă

Festivalul Exit care se ţine la Cetatea Petrovaradinului al 18-lea an consecutiv, joi seară a avut cea mai spectaculoasă deschidere până acum, datorită focurilor de artifici.