Alimor - un obicei străvechi, păstrat de iancaizeni

Mar 20, 2016

1.jpg

Alimorul, Alămorul sau Alimorii este o tradiţie la Iancaid care semnifică începutul Marelui Post şi se marchează cu şase săptămâni înainte de Paşte. La Lăsatul Secului, înainte de intrarea în Postul Paştelui, în sat, tradiţional au avut loc petreceri, fiecare cu bucatele pe săturate de care nu se vor mai putea atinge în post, pentru a nu le duce dorul.


Voia bună era înteţinută de dansuri, cântece şi jocuri. Lăsatul Secului se mai numeşte Zăpostitul de Paşti şi Duminica albă, pentru că este ultima zi din săptămâna albă. Printre obiceiurile foarte vechi care se mai păstrează încă în unele localităţi este cel al focului viu. În unele localităţi se alungau pe câmp roţi de căruţă căptuşite cu cârpe sau cu paie, erau aprinse şi lăsate la vale de pe deal. Este posibil ca acest obicei al roţilor de foc şi al Alimorului să fie legat de un obicei agrar care marca şi începerea muncilor agricole. La începutul primăverii se făceau astfel de focuri.

În Banat se mai păstrează sărbătoarea Alimorului, Alămorului sau Hodăiţelor. Dacă Alimorul se referă în special la aprinderea grămezilor de tulei, paie sau de trestie, sau a roţilor de foc, tot în Duminica Lăsatului Secului, în unele zone tinerii şi copiii ies cu ,,hodăiţele” pe dealuri. Hodăiţele sunt mănunchiuri de nuiele împletite din paie şi pănuşi de porumb, cărora li se dă foc. Ele ard, iar în amurg ei merg cu aceste nuiele aprinse şi astfel desenează în aer figuri de foc.

Unii dintre iancaizenii mai vârsnici afrmă că Alimorul marchează sfârşitul iernii şi începutul primăverii, victoria luminii împotriva întunericului, a căldurii asupra frigului. Potrivit tradiţiei, câteva gospodării, spre seară, au scos în stradă tulei şi paie, de obicei în colţul dintre uliţe. Le-au grămădit în aşa fel încât cupa să fie cât mai înaltă, apoi au aprins-o.

Când s-a potolit focul, oamenii au sărit peste jeratic pentru ca, în mod simbolic, să fie cât mai sănătoşi pe parcursul anului. Cei mai îndrăzneţi săreau peste foc atunci când cupa era în flăcări. Flăcăii doreau ca în acest mod să le impresioneze pe fete. Acestea săreau foarte rar peste foc. Datoria lor era să fiarbă ouă şi să-i servească pe săteni. Alături de ouă, se servea şi ţuică şi vin fiert.

Anul acesta, Alimorul a fost marcat la Iancaid pe data de 13 martie. În centrul satului a fost ridicată o cupă de tulei, paie şi trestie. Focul a fost aprins de Viorel Besu. Înainte de începerea ceremoniei, orchestra Asociaţiei pentru Artă şi Cultură Românească ,,Vichentie Petrovici - Bocăluţ” a susţinut un mic concert de muzică populară românească în centrul Iancaidului. După aprinderea focului, tinerii dansatori ai Societãþii Cultural-Artistice ,,Lumina” s-au prins în horă şi au jucat alături de coregrafa acestei formaţii, Mirela Ioviţă-Idvorean, urmând să se alăture spontan şi alţi săteni prezenţi la eveniment. S-a strâns un număr foarte mare de localnici, care aşteptau ca focul să se potolească spre a-l sări. Au venit în satul natal şi mulţi iancaizeni care trăiesc la Zrenianin, doar pentru a asista la marcarea Alimorului. Tinerii şi copiii au sărit peste foc, iar lor li s-au alăturat Tudoriţa Ilijin, Ida Besu şi Violeta Jebelean, iancaizeană în vârstă de 74 ani.

,,Astăzi este Zăpostitul şi în fiecare an sărbătorim Alimorul. Pe timpuri, Alimorul a fost marcat în foarte multe locuri din sat, la fiecare trei-patru case, nu doar în centrul localităţii. În trecut au fost copii mai mulţi în sat. Astăzi suntem la focul din centrul localităţii ca să pătrăm acest obicei străbun. De mâine începe Postul Mare şi se fierb ouă, vin şi ţuică fiartă. Se adunau vecinii, copii săreau peste foc, dar şi eu săream obligatoriu. Şi acum, la 74 de ani ai mei, nu a trecut un an ca să nu sar peste foc. Asta e la noi o tradiţie. Se spune că dacă treci peste foc eşti mai uşor şi sănătos peste tot anul”, ne-a spus Violeta Jebelean. ,,De mâine începe Postul Paştelui. Azi e Zăpostitul. Se fierb ouă, iar copii şi tinerii sar peste foc. Pe vremuri la tot colţul, chiar la fiecare două case erau focuri, a ,,ars satul”. Vecinii de la două, trei case făceau foc, aduceau paie, tulei - fiecare ce avea, iar copii şi tinerii săreau peste foc. Asta înseamna sănătate, alungarea răului şi începerea primăverii ”, ne-a mărturisit Saveta Sfrâncioc.

Pentru participanţi, la casa parohială a fost pregătită ciorbă de peşte la ceaun, iar la ospăţ au fost invitaţi tinerii dansatori, oaspeţii din Torac şi mass-media în limba română, care a urmărit marcarea acestui obicei specific la Iancaid.

Evenimentul de sărbătorire a Alimorului a fost organizat de Consiliul Parohial al Bisericii Ortodoxe Române din Iancaid, în colaborarea cu Societatea Cultural-Artisticã ,,Lumina” şi Forumul Femeilor ,,Luna” din localitate.

Dan Mata

 

 

 

Articole similare selectate pentru tine