Radovan Karadžić, condamnat la 40 de ani de închisoare

Mar 25, 2016

radovan.jpg

Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadžić, a fost găsit vinovat pentru genocid în masacrul musulmani de la Srebreniţa, pentru comiterea de crime umanitare îndreptate împotriva etnicilor croaţi şi a musulmanilor din oraşele bosniace şi pentru asedierea capitalei Sarajevo. Magistraţii de la Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie l-au condamnat la 40 de ani de închisoare. Aproximativ 100.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în timpul conflictului civil din Bosnia şi Herţegovina.


Judecătorii l-au găsit vinovat privind acuzația de genocid în legătură cu masacrul din 1995 de la Srebrenica. Anterior, TPI l-a declarat Radovan Karadžić vinovat de crime împotriva umanității comise în mai multe municipalități din Bosnia, printre care omoruri și persecuții.

Avocatul lui Karadžić a anunțat că acesta va face apel la sentință. Radovan Karadžić „este dezamăgit și uluit”, le-a declarat avocatul jurnaliștilor.

„El consideră că a fost condamnat pe baza unor deducții și va face apel”, a adăugat Peter Robinson.

De cealaltă parte, procurorul TPI a afirmat, după anunțarea verdictului, că „s-a făcut dreptate”.”Mii de persoane au venit aici pentru a-și povesti experiențele și pentru a-i înfrunta cu curaj pe cei care le-au persecutat”, a precizat el. „Prin această condamnare, adevărul a fost respectat”, a adăugat procurorul.

Radovan Karadžić (70 de ani) a fost inculpat pentru 11 capete de acuzare, între care genocid, crime împotriva umanității și crime de război, comise în timpul războiului din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de persoane strămutate din calea luptelor între 1992-1995.

Radovan Karadžić, psihiatru de profesie, a fost acuzat în special pentru masacrarea a circa 8.000 de bărbați și băieți musulmani la Srebrenica în iulie 1995, cel mai grav genocid comis în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Sursa: libertatea.ro

 

 

Articole similare selectate pentru tine