Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Ce este Postul Paștelui?
Mar 30, 2016
Postul Paștelui, Postul Mare sau Păresimile (de la cuvântul latinesc quadragessima = patruzeci), este postul dinaintea Paștelui. E așezat în cinstea Patimilor Domnului și ne amintește de postul de patruzeci de zile al Mântuitorului în pustie, înainte de a ieși în lume pentru propovăduirea Evangheliei (Matei IV, 2 și Luca IV, 2).
E totodată vreme de pregătire, prin post, rugăciune și pocăință, pentru apropierea cu vrednicie de Sfântul Trup și Sânge, întrucât de obicei la Paști se împărtășesc toți credincioșii.
Ține șapte săptămâni, începând cu Duminica lăsatului sec de brânză (Duminica izgonirii lui Adam din Rai) și se încheie în noaptea Paștelui, la Înviere. E cel mai vechi, mai lung și mai de seamă dintre posturile bisericești.
Nu se mănâncă nici pește, nici untdelemn și nu se bea vin. Se dezleagă la vin și untdelemn numai sâmbăta și duminica (pentru că în aceste zile se face Liturghie deplină), iar la pește numai în ziua de Buna Vestire și de Florii (pentru că sunt praznice mari).
Sunt scutiți de ajunare numai copiii, bătrânii și bolnavii, sau cei neputincioși. Cu deosebită evlavie trebuie să postim prima și ultima săptămână din Postul Păresimilor.
Ce este postul Sântă-Măriei?
Postul Sântă-Măriei Mari (sau postul lui august) este postul dinaintea Adormirii Maicii Domnului. E așezat în cinstea Sfintei Fecioare, amintindu-ne de postul cu care Aceasta, după tradiție, s-a pregătit spre trecerea ei la cele veșnice.
Ține două săptămâni: de la 1 - 15 august. Lăsăm sec la 31 iulie seara;iar dacă această zi ar cădea miercuri sau vineri, lăsăm sec cu o zi înainte.
Se dezleagă la pește în ziua Schimbării la Față (6 august), fiind praznic mare.
Dacă ziua Sântă-Măriei (15 august) cade miercuri sau vineri, nu mâncăm de dulce, ci se dezleagă numai la pește.
În timpul acestui post se citește, mai cu osebire, al doilea Paraclis al Maicii Domnului, pe care îl găsim în Ceaslov.
Pentru ce s-a așezat și cât ține postul Sân-Petrului?
Postul Sân-Petrului, adică al Sfinților Apostoli Petru și Pavel, e așezat în cinstea acestor doi Sfinți Apostoli, a căror moarte mucenicească se serbează la 29 iunie și care s-au ostenit cel mai mult pentru vestirea Evangheliei și pentru răspândirea credinței creștine. Totodată ne aduce aminte de postul cu care Sf. Apostol Pavel, împreună cu Varnava, s-au pregătit înainte de trimiterea lor la propovăduire, din porunca Duhului Sfânt (Fapte XIII, 2-3; Isaia LVIII, 3-7).
Acest post are o lungime schimbătoare, întrucât începutul lui atârnă de data Rusaliilor. Se lasă sec în Duminica întâia după Rusalii (a Tuturor Sfinților) și se postește până în ziua de Sân-Petru (29 iunie). Dacă această zi cade miercurea sau vinerea, nu mâncăm de dulce.
E un post mai ușor: se dezleagă marțea și joia la vin și untdelemn, iar sâmbăta și duminica și la pește.
Cum trebuie să postim?
Respectarea posturilor este o datorie a bunului credincios, cuprinsă în porunca a doua a Bisericii. Sfintele soboare și rânduielile date de Sfinții Părinți pedepsesc cu asprime pe cei ce nu păzesc posturile (can. 69 al Sf. Apostoli).
Dar trebuie să postim nu numai cu trupul, ci și cu sufletul, adică nu numai mâncând de post, ci și înfrânându-ne de patimi, păcate și ispite. Odată cu înfrânarea de la mâncările de dulce, să ne silim a ne curăți nu numai trupul, ci și sufletul, petrecând în rugăciune și pocăință.
Postul întreg, adevărat și desăvârșit este deci nu numai trupesc, ci și sufletesc: postul de bucate, împreunat cu cel de fapte, postul de mâncare și totodată de purtări. Așa ne îndeamnă Biserica, prin cântările ei din slujbele Postului celui Mare: “Să postim post primit, bineplăcut Domnului; postul cel adevărat este înstrăinarea de răutăți, înfrânarea limbii, lepădarea mâniei, depărtarea de pofte, de clevetire, de minciună și de jurământul mincinos. Lipsirea acestora este postul cel adevărat și bineprimit”.
Iar Sf. Ioan Gură de Aur zice: “Postiți? Arătați-mi-o prin fapte. Cum? De vedeți un sărac, aveți milă de el; un dușman, împăcați-vă cu el; un prieten înconjurat de un nume bun, nu-l invidiați; o femeie frumoasă, întoarceți capul. Nu numai gura și stomacul vostru să postească, ci și ochiul, și urechile, și picioarele și mâinile voastre și toate mădularele trupului vostru. Mâinile voastre să postească, rămânând curate de răpire și de lăcomie. Picioarele, nealergând la priveliști urâte și în calea păcătoșilor. Ochii, neprivind cu ispitire frumusețile străine... Gura trebuie să postească de sudalme și de vorbiri rușinoase”.
După “Învățătura de credință creștină ortodoxă”