Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Groapa Marianelor plină de viață
Apr 24, 2016
Noi cercetări ale Gropii Marianelor din Oceanul Pacific arată că diferite tipuri de microorganisme trăiesc chiar și la cel mai adânc punct al oceanului.
O echipă internatională de oameni de știință a descoperit că în partea de jos a Gropii Marianelor, cel mai adânc punct de pe scoarța terestră, care se află în Oceanul Pacific aproximativ 11 kilometri sub nivelul mării, există lume foarte diversă de microorganisme. Până acum se credea că condițiile din acest canion sunt prea dure pentru supraviețuire. Această cercetare este una dintr-un număr tot mai mare de cercetări pe tema diferitelor forme de viață, chiar și la temperaturi apropiate de congelare. "Cele mai profunde părți ale lumii cu siguranță nu sunt zone moarte", spune Dr. Rober Turnviș, unul dintre autorii studiului privind cercetarea Gropii Marianelor.
În 2010 a fost trimisă o sondă în canion. Analiza nivelului de oxigen în probele realizate au relevat prezența unui număr mare de diferite micro-organisme. "Acești microbi au nevoie de oxigen la fel ca și noi. Iar cantitatea utilizării oxigenului este un mod indirect de măsurare a activității întregii comunități ", explică Dr. Turnviș. O altă constatare surprinzătoare a studiului este faptul că aceste organisme unicelulare au fost de două ori mai active în partea de jos a șanțului, la o adâncime de 11 kilometri, decât cele aflate la o adâncime de 6 kilometri.
Aceste organisme trăiesc pe stocurile abundente de plante moarte și a rămășițelor căzute la fundul bazinului ale locuitorilor oceanului. Dr. Tunviș a subliniat faptul că prezența și prospețimea produselor alimentare aflate în partea de jos a Gropii Marianelor în astfel de cantități mari ar putea juca un rol important în ciclul carbonului și, prin urmare, să afecteze clima la nivel mondial.
Faptul că o astfel de cantitate mare de carbon se acumulează pe fundul șanțului înseamnă că această regiune joacă un rol important în eliminarea dioxidului de carbon din ocean și atmosferă. Contrar credințelor anterioare, cele mai mari adâncimi ale mării ar putea juca, de fapt, un rol important în eliminarea dioxidului de carbon din atmosferă și de atenuare a efectului de seră.
O altă cercetare a Gropii Marianelor a fost stabilirea unui hidrofon la 11.000 de metri adâncime, iar rezultatele înregistrate în timp de trei săptămâni sunt mai mult decât surprinzătoare. Un nou studiu a scos la iveală faptul că sunetele naturale și artificiale ajung în partea de jos a celor mai adânci locuri de pe Pământ - Groapa Marianelor.
Rezultatele obținute de hidrofon sunt confuze, nu numai publicului, ci, de asemenea, și oamenilor de știință. "Ai crede că cel mai adânc punct al oceanului ar fi unul dintre cele mai liniștite locuri de pe planetă. De fapt, acolo zgomotul este aproape constantă, atât zgomotul natural cât și cel indus de om. De la cutremur pe partea de jos, la taifun pe suprafață, totul se aude", a declarat Robert Dzijak de la Administrația Națională Atmosferică și Oceanică (NOAA).
https://www.youtube.com/watch?v=Ce7-9by7Ty4
"De asemenea, o mulțime de zgomote provin de la transportul maritim, pe care le-am identificat într-un sunet regulat model al elicei", a adăugat el. Scopul studiului a fost de a măsura nivelul exact al zgomotului, care ar putea crește și reprezenta o amenințare pentru ecosistemele acvatice.
Foto: Google Maps
Sursa: nationalgeographic.rs