Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Vinerea Mare sau Vinerea Paştilor
Apr 29, 2016
Vinerea Mare sau Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă, Vinerea Patimilor, este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi pentru că în această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul lumii, Iisus Hristos.
În această zi se face pomenire de sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Mântuitorului. Este ultima vineri din Postul Paştilor şi, potrivit tradiţiei, este zi de post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua. Conform tradiţiei, în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet, informează crestinortodox.ro.
După rânduielile liturgice stabilite foarte de timpuriu, ziua de vineri este una din puținele zile aliturgice din timpul unui an bisericesc. În această zi, în biserică nu se săvârșește nici un fel de liturghie pentru că atunci are loc și se retrăiește de către credincioși jertfa Mântuitorului pe cruce. Ca și întreaga săptămână, este o zi de adâncă tristețe pentru moartea Domnului.
Crucea este un vechi simbol al Universului. Răstignirea lui Iisus este intrarea în slava Tatălui, așa cum afirmă Evanghelia după Ioan. Nu înseamnă intrarea în moarte, în nimic, în neant, ci în lumina divină a Tatălui.
Din moşi strămoşi se crede că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi mânos, iar daca nu, nu va fi roditor. Unii consideră că, daca se scufundă în apă rece de trei ori în această zi, vor fi sănătoşi tot anul.
Unii obişnuiesc să afume casa cu tămâie în Vinerea Mare, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru ca gângăniile şi dihaniile să nu se apropie de casă şi de pomi.