Au ars patru biserici ortodoxe pe trei continente

May 02, 2016

Crkva-Svetog-Save-u-Njujorku-MenhetnPrintskrin Twitter.jpg

Patru biserici ortodoxe au ars chiar în timpul sărbătorilor de Paști. Focul a avut loc într-o biserică din New York, care a ars din temelii, apoi în bisericile din Sydney și Melbourne, iar Mănăstirea Valaam din Rusia a fost parțial afectată.


Incendiu care a înghițit biserica sârbă din Manhattan este gestionat ca unul suspect, potrivit raportului "New York Post".

Pompieristul Michael Gala din New York a declarat că focul din biserica ”Sveti Sava” a fost mult mai puternic decât cel care s-ar fi produs de lumânări simple. "Nu am putut să determinăm cauza incendiului, așa că începe investigarea", spune Gala, relatează novaborba.rs.

Oficialii, de asemenea, au raportat că pompierii au avut probleme să stingă incendiu, din cauza puterii focului. Incendiu a cuprins biserica sârbă ”Sf. Sava” din centrul Manhattan-ului în ziua în care creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele. Nu au fost victime și nici leziuni, însă simbolul creștinilor ortodocși în ”capitala lumii” este complet distrus, clădirea a devenit instabilă și probabil va fi demolată.

Crkva-Svetog-Save-u-Njujorku-gori-Printskrin Youtube.jpg

Printskrin Youtube

New York-ezi cu tristețe și neîncredere au privit cum focul mistuie vechea clădire care are peste o sută de ani.

La doar câteva ore după serviciu de Paște, incendiu a cuprins Biserica Ortodoxă Macedoneană din Sydney, în partea orașului numit Rochdale. Nu se știe cauza incendiului. Pompierii au fost surprinși de intensitatea focului și viteza la care clădirea sa prăbușit. ”Având în vedere intensitatea focului, putem spune că suntem fericiți că am trecut cu doar trei pompieri răniți” - a declarat șeful misiunii de salvare. Cu focul se lupta ore în șir aproximativ 60 de pompieri și 15 stații, însă nu au reușit să prevină focul care a înghițit complet clădirea.

sidney.jpeg

Biserica Ortodoxă Macedoneană din Sydney

Cu câteva ore mai devreme, în cea mai veche biserică ortodoxă din Victoria, ”Buna Vestire” din Melbourne, la fel a avut loc incendiu în timpul sărbătorilor de Paști, dar, din fericire, biserica era doar ușor deteriorată. Au fost evacuate aproximativ 200 de persoane din clădirile din jur, informează blic.rs.

Acest incendiu nu este sfârșitul flăcărilor care au cuprins bisericile ortodoxe din întreaga lume. Mănăstirea Balaam din nordul Rusiei a trecut prin același accident. Interesant de subliniat că aceste patru incidente au loc la un an de la tragedia din Odessa (Ucraina) unde 50 de persoane au fost ucise în atacul asupra clădirii Casei Sindicatelor.

Ucrainenii ultranaționaliști ”Sectorul Dreapta”, pe 2 mai au atăcat demonstranții care au înoptat în piața din fața Casei Sindicatelor și care, neavând încotro, s-au refugiat în clădire, iar huliganii au aruncat cu cocktailuri Molotov prin ferestre până când au dat foc clădirii. Datele oficiale spun că au fost ucise 50 de persoane, iar circa 200 au fost rănite în incendiu și conflicte.

Foto: Biserica Sfântul Sava din New York Printskrin Twitter

 

Articole similare selectate pentru tine