Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Venit mai mare de la mierea de albine decât de la carne de taurine
May 03, 2016
Apicultura în Serbia devine o activitate economică tot mai rentabilă, fiindcă destul de repede se obţine câştig.
Apicultorii noştri anul trecut au adus statului aproape dublu mai mulţi bani decât exportul de carne de taurine şi de bovine, împreună. Pe piaţa Uniunii Europene, Americii, Canadei... a fost exportată miere de albine în valoare de 9,6 milioane de dolari, pe când de la plasarea pe piaţa străină a cărnii de taurine şi bovine s-au realizat circa 5,6 milioane de dolari, scrie George Subu în săptămânalul Libertatea.
Creşterea albinelor a devenit acum câţiva ani o activitate economică rentabilă şi tot mai mult se extinde acest business, spun apicultorii, şi poate aduce un câştig destul de bun. În numai un an de zile numărul de familii s-a majorat cu 200.000, acum fiiind de circa 870.000. Ce a influenţat acest interes pentru apicultură?
În primul rând este vorba despre un câştig destul de bun, spune Srbislav Vidojević, preşedintele Grupării pentru apicultură de pe lângă Camera Economică din Serbia. Piaţa se deschide treptat pentru export, iar apicultorii prin asociaţiile lor, care sunt câteva la număr, au reuşit să se asocieze şi să asigure o plasare bine organizată. Şi preţul din anul trecut – de 4,5 euro kilogramul pentru mierea de salcâm, a fost un preţ favorabil pentru această miere de albine tot mai căutată, un preţ destul de favorabil care a stimulat şi exportul, a spus dânsul.
Specialiştii prevăd creşterea venitului sau a profitului în apicultură, dar şi creşterea cererilor. Specialiştii mai estimează că Serbia în anii care urmează ar putea să dubleze exportul şi să majoreze numărul de familii la 1,2 milioane. Mierea de albine produsă în Serbia este calitativă, însă, ca majoritatea produselor agricole strategice, se exportă doar în vrac. Aceasta nu este prea favorabil, adică mai mult dăunător, dar la ora actuală nu se poate altcum. Deocamdată este foarte important, spun specialiştii în acest domeniu, că se menţine preţul la mierea de salcâm la circa trei euro kilogramul, fiindcă limita rentabilităţii este acest preţ şi reprezintă motivul ca şi oamenii tineri să se includă în această activitate economică. Urmează apoi exportul de miere de albine împachetată, ambalată, crearea brandului şi a încrederii la consumatorii din străinătate, spun specialiștii.
O familie cu patru membri care se ocupă serios cu producţia de miere de albine sau, mai bine spus - cu apicultura, şi care se ocupă cu 150 de familii de albine, poate trăi destul de bine, spun specialiştii. Alocările iniţiale, de fapt, nu sunt prea mici. Pentru cumpărarea unei familii de albine – albinele şi echipamentul, este necesar să se separe 170 de euro. Dacă avem în vedere estimările apicultorilor că astăzi se gestionează rentabil începând cu cel puţin de 100 de familii de albine, atunci ajungem la cifra de circa 17.000 de euro.
Însă, dacă cineva care abia intră în această afacere şi investeşte în această activitate, nu poate imediat să investească atâţia bani, este suficient ca în primul an să cumpere 10 sau 20 de familii de albine şi apoi în anul ce urmează încă atâtea, iar din producţia proprie să mai asigure noi albine, atunci este mult mai ieftină această variantă, spun specialiştii. În anul care urmează, spun ei, începe să se reîntoarcă mijloacele alocate, bineînţeles treptat, ceea ce este o raritate în oricare altă activitate în agricultură. Deja în anul al treilea acest apicultor va avea un venit solid de circa 15 până la 20 kilograme de miere de la fiecare familie de albine. Acela care dispune de 100 de familii de albine, poate să producă circa două tone de miere, ceea ce, la preţul de trei euro pentru un kilogram, poate aduce un venit de 6.000 de euro. Cheltuielile sunt de circa 30 la sută, iar în rest totul peste această cifră reprezintă – câştigul.