Tunelul Gotar, cel mai lung din lume

May 31, 2016

foto Getty images1.jpg

Tunelul este de 57 de kilometri distanță, a costat aproximativ 12 miliarde de franci elvețieni și a fost construit de 2400 de muncitori. Oficial va fi deschis pe 1 iunie.


Acum călătoria cu trenul de la Zurich la Milano va dura doar două ore și 40 de minute. Tunelul Gotar a depășit după lungime tunelul japonez Seikan, care este de 53,9 kilometri și până în prezent a fost cel mai lung tunel din lume, relatează b92.net.

foto Getty images.jpg

Deschiderea oficială a tunelului este planificată pe 1 iunie, și pe lângă oficialii elvețieni la deschidere vor participa președintele francez Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel și premierul italian Matteo Renzi. Utilizarea deplină a tunelului va începe în luna decembrie a acestui an.

Ideea de construire unui asemenea tunel a venit din partea inginerului elvețian Karl Eduard Gruner încă în 1947. Pe atunci, proiectul a fost unul vizionar, Gruner spunând că ar putea fi finalizat până la începutul secolului 21. Pentru construirea tunelului s-a excavat mai mult de 28 de milioane de tone de rocă. Construcția a început în mod oficial în 1999, dar au existat multe probleme birocratice și financiare ca urmare a preocupărilor cu privire la sustenabilitatea proiectului.

foto Getty images2.jpg

Totuși, cetățenii elvețieni, în cele din urmă, printr-un referendum, în 1998, au votat pentru construcția tunelului, inclusiv și la o creștere a taxelor de trecere care erau incluse pentru finanțarea construcției tunelului.

Fotografii: Getty images

 

Articole similare selectate pentru tine

World Wide Web - 30 de ani de existență

În martie 2019, World Wide Web împlinește 30 de ani. În martie 1989, la Centrul European de Cercetări Nucleare – CERN din Geneva, Elveția s-au pus bazele internetului format din pagini web.

Țara europeană în care armata și poporul sunt indivizibile

Imaginează-ți o țară în care aproape fiecare bărbat este și soldat. O țară în care statul îți dă un pistol gratuit după ce împlinești 50 de ani. O țară care aproape de imploră să cumperi o armă oarecare și îți oferă și o reducere pentru ea. O țară în stare mobilizeze în 4 ore o armată de 650 mii de soldați, iar în 2 zile – o armată de 1.7 milioane de soldați.

De ce nu este Elveţia în Uniunea Europeană

De ce nu este Elveţia în Uniunea Europeană, deşi are numeroase acorduri cu UE şi a fost singurul stat nemebru UE care a ţinut un referendum, în 2009, privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul comunitar?