Comunicatul Bisericii Sârbe privind Patriarhia Română

Jun 03, 2016

slujba-religioasa.jpg

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe a lansat un comunicat oficial, în urma recentei adunări care a avut loc la Belgrad, în perioada 14-25 mai 2016. Comunicatul în cauză face referire, între altele, la relațiile dintre Biserica Ortodoxă Sârbă și Biserica Ortodoxă Română. Iată traducerea rândurilor comunicatului, care privesc în mod direct Patriarhia Română:


"S-a luat nota, despre faptul că relațiile dintre Biserica Ortodoxă Sârbă și Bisericile Ortodoxe surori sunt deosebit de bune, pe deplin în spiritul unității și sinodalității Bisericii, cu o singură excepție nefericită - Patriarhia Română, ai cărei episcopi și clerici, deja de mai mulți ani - într-o manieră non-canonică și opusă spiritului iubirii frățești - pătrunde sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Sârbe, în estul Serbiei, în special în regiunea Timoc.

Solicitările din trecut, din păcate, au ramas fără succes până în prezent, Sinodul solicitând, încă o dată, Bisericii Române, să înceteze imediat această practică, fiind una destructivă pentru Biserică; în caz contrar, problema va fi abordată în cadrul Sfântului și Marelui Sinod Panortodox, iar în cazul în care această practică anti-canonică va continua chiar și după Sinod - Biserica Ortodoxă Sârbă, cu durere sinceră, dar pentru binele Bisericii - va fi forțată să rupă toate relațiile liturgice și canonice cu Biserica Ortodoxă Română".

Comunicatul este semnat de Episcopul Irineu de Bačka, Purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Sârbe, consemnează lonews.ro.

Un astfel de comunicat și amenințări cu ruperea relațiilor cu BOR au mai fost proferate de BOS. Biserica Ortodoxă Română a răspuns cu înțelepciune dar ferm, apărând dreptul românilor/vlahilor din Timoc la liturghie în limba română și la întoarcerea la Biserica Neamului. Același drept îl au sârbii din România, drept pe care BOR îl respectă și România ca țară europeană îl garantează.

Biserica Ortodoxă Sârbă este cea care prin campanii violente a obligat sutele de mii de români/vlahi din Timoc să-și sârbizeze numele și s-a ajuns astfel la situația absurdă în care în acte acești români au un nume sârbizat, iar în viața de zi cu zi folosesc numele românesc.

Acțiunile antiromânești ale Bisericii Ortodoxe Sârbe sunt dublate de acțiunile autorităților sârbe care refuză să dea autorizații pentru construirea bisericilor românești pe care comunitatea română/vlahă le solicită.

Evident aceste acțiuni se petrec și ca urmare a calității profesionale slabe a unora dintre diplomații trimiși de România în Serbia, multe din acțiunile acestora putând fi suspectate că sunt mai degrabă în interesul autorităților și Bisericii Ortodoxe Sârbe decât în apărarea Bisericii Ortodoxe Române din Timoc și a comunității românești, scrie rgnpress.ro.

 

Articole similare selectate pentru tine