Tutankhamon și misterul pumnalului

Jun 05, 2016

king tut dagger.jpg

Că faraonii egipteni aveau parte de un statut privilegiat și că se bucurau de cele mai rafinate creații ale vremii nu mai este de multă vreme un secret. O dovedește din nou o descoperire a unei echipe mixte de specialiști, italiano-egipteană. Este vorba despre pumnalul cu care a fost înmormântat faraonul copil, un pumnal care s-a dovedit a fi creat din fierul unui meteorit.


Provenienţa sa a fost stabilită prin spectrometru cu fluorescenţă de raze X, care a constatat că lama pumnalului conţinea o cantitate neobişnuit de mare de nichel, o caracteristică specifică meteoriţilor. Artefactele produse cu minereu de fier extras din minele obişnuite conţin în jur de 4% nichel, în timp ce la arma lui Tutankhamon proporţia este de 11%.

O altă trăsătură a meteoriţilor fieroşi este prezenţa cobaltului, identificat, de asemenea, în lama pumnalului, alături de fosfor şi alte materiale care sugerează că materia primă a fost de origine extraterestră.  „Proporţia de nichel şi cobalt din lamă este compatibilă cu cea a meteoriţilor fieroşi”, a explicat Daniela Comelli, autorul principal al studiului.

Analizând toţi meteoriţii descoperiţi pe o rază de 2.000 de kilometri în jurul mormântului lui Tutankhamon, cercetătorii au identificat exact fragmentul cosmic din care ar fi fost realizat pumnalul: o rocă numită Kharga, descoperită în anul 2000 la aproximativ 250 de kilometri vest de oraşul Alexandria din Egipt. Kharga a fost singurul meteorit studiat cu aceeaşi cantitate de nichel şi cobalt identificat în lamă.

Faptul că lama pumnalului lui Tutankhamon a fost realizată din fier meteoritic nu a fost, probabil, o coincidenţă, în contextul în care egiptenii antici atribuiau o mare valoare acestui metal considerat divin datorită originii sale cereşti.

Lama se afla într-o teacă de aur cu un cap de şacal şi decorată cu un motiv floral pe o parte şi cu un model de pene pe cealaltă parte. De altfel, lama pumnalului nu este singurul obiect din mormântul lui Tutankhamon realizat dintr-un material neobişnuit şi rar.

Pandativul-scarabeu de la gâtul lui Tutankhamon ar fi confecţionat dintr-o sticlă care s-a format în urma căderii unei roci din Spaţiu în Deşertul Libian, topind nisipul din jur. Aceasta este cea mai pură sticlă din câte s-au întâlnit vreodată, cu o concentraţie de cuarţ de 98%.

Surse: stiintasitehnica.com;  efemeride.ro

 

 

Articole similare selectate pentru tine

Piramidele misterioase din Ardeal

Cele opt movile din sat, unele dintre ele înalte de aproape 30 de metri, sunt aşezate pe două şiruri, în ordinea mărimii, şi se spune că ar fi fost ridicate de către daci . Movilele de la marginea satului Şona sunt încă o enigmă şi numai legendele ne oferă informaţii, zona nefiind exploatată prea mult de către cercetători, ci mai degrabă de către vânătorii de comori.