Merry Gospel Choir sau muzica spirituală africană la Belgrad

Jun 23, 2016

1.jpg

Miercuri, 22 iunie 2016, primul cor sârbesc care promovează muzica spirituală africană, Merry Gospel Choir, a organizat mult-așteptatul concert la Belgrad. Aceasta a fost o oportunitate unică pentru toți fanii muzicii religioase și spirituale africane care, cu siguranță s-au simțit, măcar pe moment, că se găsesc în Brooklyn, New York sau în alt oraș unde se cultivă această muzică.


În repertoriul corului s-au găsit unele dintre cele mai cunoscute piese ale muzicii spirituale africane realizate cu brio de membrii corului Merry Gospel Choir și soliștii vocali.

Corul Merry Gospel Choir a fost fondat în anul 2001, sub conducerea dirijorului Marija Kuburić-Borović. Încă de la început repertoriul corului se baza pe lucrările spirituale africane, pe muzica religioasă și cântece originale de același gen, realizate de tinerii compozitori și cântăreți. Actualmente, corul are în jur de treizeci de membri activi, cântăreți și iubitori de muzică duhovnicească din întreaga lume - din Anglia, America, Australia, Germania, Austria, Slovenia, Portugalia, Macedonia, Croația și din diferitele zone ale Serbiei.

De evidențiat este faptul că una din solistele corului duhovnicesc este și Aneta Gașpar din Vârșeț, dealtfel una din cele mai bune eleve a Școlii de Muzică ”Josif Marinković” din localitate.

Sediul corului este la Belgrad. La concerte corul este acompaniat de trupa muzicală profesionistă alcătuită din pian, orgă, chitară, bas și tobe.

Pe parcursul a 15 ani de existență, Corul s-a prezentat la numeroase festivaluri de muzică spirituală în țară și străinătate, în plus, corul a înregistrat participarea la un număr mare de spectacole de teatru și evenimente de caritate, au fost oaspeții muzicienilor eminenți, au participat la numeroase expoziții, conferințe și proiecte interdisciplinare și au o cooperare excelentă cu mezeele din Belgrad. Până în prezent corul a lansat trei ediții DVD ale aparițiilor lor, precum și mai multe CD-uri audio.

M. G.

 

Articole similare selectate pentru tine

Corul ”Merry Gospel Choir” în premieră la Festivalul „Jazztronic”

Festivalul Internațional de Jazz & Blues „Jazztronic”, ajuns la a XIII-a ediție, a devenit foarte apreciat ceea ce confirmă şi prezenţa numeroasă a publicului de toate generaţiile, atât din Vârşeţ, cât şi din alte localităţi, care au asistat seară de seară la concertele excepţionale a muzicienilor şi interpreţilor de marcă al acestui gen de muzică din ţară şi străinătate.