Ioan Boieriu joacă pingpong cu Peter Jackson

Jul 07, 2016

ioan-boieriu1.jpg

Azi e foarte greu de imaginat un film modern sau program TV fără efecte vizuale. Din cele 50 cele mai bune filme la încasări se obsearvă că povestea a peste 40 dintre ele este condusă de efectele vizuale. În ziua de astăzi efectele vizuale sunt “Movie Stars”. Se câștigă la fel de mult de pe urma efectelor vizuale ca și de pe urma actorilor celebri. Iată pe scurt povestea unui român, maestru în realizarea efectelor vizuale.


Un român care și-a început cariera profesională la primul studio de animație 3D din România – Tiny Creatures din Brașov (redenumită Mirari Films de noul propietar al studioului, Eric Kaplan, scenarist și producător cunoscut la Hollywood), a participat la realizarea blockbusterelor americane. Este vorba depre Ioan Boieriu, românul care a participat la realizarea efectelor vizuale la Hobbitul: Dezolarea lui Smaug, Star Trek – Into the Darkness, After Earth, White House Down, Priest, etc.

after1.jpg

Debutează în domeniul efectelor vizuale/animație undeva prin liceu… inițial compila diferite programe învățate la liceul de informatică care efectiv randau grafuri planare bazate pe simple ecuații matematice, mai târziu a trecut la următorul nivel de grafuri infinite în spațiul 3D. Cam în aceeași perioadă a descoperit Photoshop-ul și 3D Studio Max sub MS-DOS. A fost direct acaparat de posibilitățile artistice și tehnice ce le avea la dispoziție, iar Internetul a fost sursa de inspirație pentru a învăța utilizarea softurilor.

star-tre1..jpg

Șansa de a lucra la primul studio de animație 3D din România - Tiny Creatures din Brașov nu a ratat-o, având plăcerea de a lucra acolo cu o mână de oameni talentați, ambițioși și autodidacți.

Au învățat unii de la alții, iar concurența i-a transformat din amatori în profesioniști. Drumul profesionist îl duce la studioul de animație ”Dacodac” realizând primul lungmetraj de animație 3D realizat în România – Piccolo, Saxo et Compagnie și o altă producție animată 3D – Jasper: Journey To The End Of The World/ Jasper – Călătorie la capătul pământului. Era vorba despre o coproducție cinematografică: România, Franța și Germania. După închiderea studioului ”Dacodac” un timp a fost freelancer iar apoi se angajează în Germania la ”Pixomondo Berlin” unde a lucrat la realizarea efectelor în filmele “Star Trek – Into the Darkness” și “After Earth”.

Pasul următor în cariera de succes a lui Ioan Boieriu era angajarea la ”Weta Digital” (firma renumitului regizor Peter Jackson)  unde repede a avansat devenind effects technical director realizând efecte vizuale la o sumedenie de filme cunoscute, ultimul fiind blockbusterul ”The Hobbit – The Desolation of Smaug”. La ”Weta Digital”, și nu numai, sunt angajați mulți români.

G. G.

 

Articole similare selectate pentru tine