Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Pictura, mai mult decât o pasiune
Jul 10, 2016
Dalila Avram din Torac, economist, pe lângă faptul că este o tânără foarte ambițioasă, talentată și inteligentă, are un hobby, deja trecut în pasiune, moștenit de la tatăl ei - pictura. În discuție cu dânsa am aflat mai multe detalii despre talentul ei și cu ce se ocupă.
,,Dragostea față de pictură am moștenit-o de la tatăl meu, Ionel Avram. El a pictat toată viața, de când a plecat la școală până în ziua de azi, așa că și eu, când am început să scriu, am început și să desenez. Am copiat de la el desene și m-am străduit să fie cât mai bune. La orele de desen am fost întodeauna printre cei mai buni elevi, dar, totuşi, în clasa mea au fost colegi care au desenat frumos. Am început să mă ocup în mod mai serios cu pictura prin anii 2010-2011, când m-am alăturat Asociației Pictorilor Amatori din Zrenianin „Ulaz“. În cadrul asociației se organizează expoziții, primăvara și toamna, unde se adună pictori amatori din toată țara. Oricine își dorește poate să participe. Există și un juriu, pe care îl constituite, de fiecare dată, un pictor academic sau un istoric de artă. Din aproximativ 100 de picturi care intră în concurs, se aleg vreo 50, care apoi sunt expuse la Muzeul Național din Zrenianin.
În ultimii 15 ani desenez mai mult portrete, pentru că atunci pot folosi tehnica grafit sau cărbune pe hârtie hamer. În ultimul timp combin ambele tehnici. În picturile mele sunt întodeauna prezenți oameni. În ulei, pictez motive inspirate din balet, muzică, note muzicale. Prezint realitatea prin simboluri. În timp ce pictez, îmi place să ascult muzică, mai ales muzică de pian, care mă relaxează și îmi oferă inspirație. Când pictez simbolic, aplic pe pânză cifrele și însemnătatea, uneori și simboluri religioase, păsări, fluturi, îngeri etc.
Vreau să fac o povestă în pictură, să îi dau un înțeles, un mesaj, pe care eu doresc să-l transmit publicului. Optez pentru roșu, maro, galben. Pot spune că aleg culori închise. A treia tehnică pe care o folosesc este cafeaua, numită și ,,coffee-art”. Această înseamnă că pictez cu cafeaua și culorile acuarel. Acum câțiva ani m-am mai uitat cum pictează alți pictori, mai ales tatăl meu. În timp, mi-am format și eu stil, care este cu totul diferit de al lui tata. El pictează peisaje și natură moartă, iar eu redau , balerine, portrete. Când este vorba de colonii de artă și de expoziții, de două ori pe an particip la expozițiile organizate la Muzeul Național din Zrenianin, cu Asociația ,,Ulaz”, dar și la colonii.
În 2012 am luat parte la ,,Korzo Fest”. În acelaşi ani am avut o expoziție de pictură la Torac, cu prilejul Marelui Festival. Anul acesta am vernisat o expoziție la Jitiște, organizată de Uniunea Cultural-Instructivă. Cu ocazia Zilelor Culturii Torăcene, am avut o expoziție din nou la Tora, însă doar cu motive de port popular din Toracu-Mic și Toracu-Mare. Sunt permanent în contact cu pictorii din ,,Ulaz”, dar și cu cei din Comuna Jitiște, mai ales când facem vreo expoziție comună.
Multe dintre picturile mele le fac cadou la diferite ocazii, dar le dau și la vânzare. Pictez și la comandă. Am vândut multe lucrări și în străinătate, în Germania, Austria, etc. Portretele făcute la comandă în general le fac uitându-mă la fotografia persoanei respective, dar se întâmplă și ca persoana să pozeze în natură. De curând am participat la înregistrarea emisiunii ,,Adaugă viață anilor”, unde am pictat-o pe o fată din Torac imbrăcată în portul național.
Pictorul meu preferat este Rafael, din epoca Renaşterii. La acea vreme, s-au pictat mult motive religioase. Rafael a redat în picturile sale mult motivul îngerului și poate că din această cauză este preferatul meu. Tinerilor pictori le pot transmite un simplu mesaj și sfat: ca și în toate celelalte domenii, dacă vrei să reușești, trebuie să exersezi mult. Un pictor trebuie să picteze și să deseneze mult. Norocul meu personal este că talentul l-am moștenit de la tatăl meu. Am cunoscut de mică lumea picturi, deși nu am mers la vreo școală de profil. Inspirația a venit singură. În casă am locul meu unde pictez și unde îmi sunt toate rechizitele necesare pentru a picta", mărturisește Dalila.
Interlocutoarea noastră ne-a mai spus că în momentul de față se pregătește pentru examenul de stat și își dorește să se angajeze, dacă este posibil, în domeniul economiei, dar că va picta toată viața.
Florin Rașa