Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Portretul în fotografie
Jul 31, 2016
Fotografia de portret, indiferent dacă este realizată în natură sau în studio, pentru a fi o adevărată reusită necesită pricepere din partea fotografului. Fie că este vorba de o fotografie sofisticată de modă şi make-up sau de un portret natural care scoate în evidentă trăsăturile unei persoane, iluminarea portretului trebuie să fie corectă, pentru că rezultatul să fie cel aşteptat.
Fotografia de portret este unul dintre cele mai apreciate genuri de fotografie, fotografii fiind de-a dreptul fascinaţi de câtă emoție poate transmite un portret reușit.
Fotografia de portret este considerată de către foarte mulți fotografi, fie ei începători sau profesioniști, unul dintre cele mai interesante și incintante tipuri de fotografie. Mai mult decât atât, acest gen este unul foarte stimulativ, determinând orice fotograf să își dezvolte spiritul creator și imaginația. Calitatea fotografiei de portret creşte proporțional cu exerciţiul și experienţa fotografului și nu depinde în prea mare măsură de performanța aparatului foto.
Unul dintre cele mai importante elemente ale fotografiei de portret este, fără îndoială, privirea. Se spune că ,,ochii sunt amuletele minţii” și ,,oglinda sufletului”, iar o simplă privire este mai valoroasă decât o mie de cuvinte.
Fotografia de portret a cunoscut mare popularitate încă de la apariția primelor aparate de fotografiat și, bineînţeles, a știinţei și artei fotografice.
Treptat, acest tip de fotografie a luat locul picturii, devenind o metodă mult mai rapidă și mai ieftină de imortalizare a subiectelor. Bineînţeles, stilul în care erau realizate fotografiile de portret la acea vreme era cu totul și cu totul diferit faţă de cel actual. Este de la sine înțeles că era fotografiei digitale și-a pus amprenta asupra tuturor tipurilor de fotografie, iar fotografia de portret are foarte multe elemente interesante, pe care toți fotografii ar trebui să le cunoască.
Ce presupune fotografia de portret?
Fotografia de portret, în cele mai multe cazuri, are ca subiect principal omul. Cum fiecare individ este diferit, fotografia de portret trebuie să surprindă acele elemente caracteristice fiecărei persoane, pornind de la personalitate, până la sentimentele și trăirile sale. Orice sentiment îşi pune amprenta pe chipul unei persoane, iar datoria fotografului este aceea de a surprinde acest element declanșator.
Lumina naturală sau lumina de studio joacă un rol decisiv pentru reușita acestui interesant gen de fotografie. Este foarte adevărat că lumina naturală este cea care pune cel mai bine în evidență trăsăturile chipului, captând tonul natural al pielii, însă când este imposibil de folosit, fotografii vor recurge la iluminarea artificială a portretului. Dacă se alege lumina naturală, portretele cele mai reuşite vor fi cele realizate afară, în timpul zilei.
Iluminarea portretului este influenţată în mare masură de ceea ce doreşte fotograful să scoată în evidenţă și ceea ce dorește să exprime prin fotografia pe care o realizează. Uneori, în special dacă sunt începători, fotografii vor exersa destul de mult până când rezultatul va fi unul de exceptie.
Totul depinde de dorinţele subiectului, dar și de creativitatea artistului fotograf care trebuie să fie conștient că, spre deosebire de lumina naturală pe care nu o poate controla, are control deplin asupra luminii din studio.
Marin Mohan
Fotografiile realizate de Marin Mohan