Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Emilia a produs cel mai dur aliaj din lume compatibil cu țesuturile vii
Sep 18, 2016
Considerată unul dintre cei mai buni cercetători români, Emilia Moroșan a reușit să producă cel mai dur aliaj din lume, în urma unui experiment cu magneți din titan și aur. Aliajul, care este de patru ori mai dur ca titanul, este compatibil cu țesuturile vii, spun fizicienii care au lucrat la experiment sub coordonarea româncei Emilia Moroșan.
Prof. Emilia Moroșan, la Rice University Houston, a declarat pentru BBC, că duritatea aliajului dintre cele două metale, împreună cu biocompatibilitatea mare, reprezintă un „compus al generație următoare pentru extinderea duratei de viață a implanturilor dentare și a implanturilor pentru articulații”.
Aliajul de aur-titan este un compus cubic, cu un aranjament special de atomi, atunci când metalele sunt combinate la temperaturi ridicate. Titanul este unul dintre puținele metale care este utilizat în medicină și stomatologie la scară largă.
„Proprietățile mecanice ale compusului inter-metalic Ti3Au sugerează că acest material este foarte potrivit pentru aplicații medicale în cazul în care Ti este deja utilizat. Poate fi folosit inclusiv ca și componenta (atât permanente și temporare), proteze dentare și implanturi. Creșterea de patru ori a durității, în comparație cu Ti pur, face din Ti3Au drept un compus metalic biocompatibil. Proprietățile de uzură ale Ti3Au indică că acest compus are un COF făcut de patru ori mai mic decât cea a Ti, rezultând în reducerea volumului de uzură cu 70%. Asigură o durata de viață mai lungă pentru componente și o acumularea de reziduri mai mică. Mai mult, capacitatea de a adera la o suprafață ceramică va avea ca rezultat reducerea costurilor și greutatea ambelor componente de sinteză”, se preciează în analiza publicată de Science Advances., precizează gazetaromaneasca.com.
Românca de 40 de ani este originară din Suceava. În 2010 aceasta a fost premiată de președintele Statelor Unite, Barack Obama, pentru cariera sa în domeniul cercetării.
La vremea respectivă, Emilia Moroșan avea doar 34 de ani. Ea spunea atunci că este entuziasmată de premiu, dar că cel mai mult se bucură de fondurile pe care le va obţine pentru continuarea cercetărilor sale. Moroşan a mai primit National Science Foundation CAREER Award.
Foto: Emilia Moroșan, foto Jeff Fitlow