Muzeul Cineastului Amator din Reșița la Alibunar

Sep 30, 2016

muzeu-cine1.jpg

O parte dintre exponatele colecţiei private de cineamatorism au călătorit în Serbia, ca model. Muzeul Cineastului Amator din Reşiţa, singurul de acest gen din România, a fost prezentat weekendul trecut la Alibunar,  în cadrul proiectului transfrontalier "Un sfârșit de săptămână dulce la Fântâna Fetei", derulat de Asociația Euroland Banat în colaborare cu Municipalitatea Alibunar.


Am venit cu muzeul în Serbia pentru a promova activităţile pe care le desfăşurăm. Este singurul muzeu de acest gen, privat, din România, deschis publicului, pe teme de cinematografie şi cineamatorism, care ajută foştii cineaşti să-şi digitalizeze filmele. De asemenea, încercăm să promovăm păstrarea aparaturii din fostele cinematografe, ca să rămână pentru viitor. Nu în ultimul rând, încercăm să promovăm şi un turism pe cinematografie, şi anume, să vină turişti în Caraş-Severin, să facă fotografii, să organizăm ateliere de fotografie analogică sau digitală. În plus, pot veni turişti care să promoveze Banatul şi prin film”, a precizat Andrei Bălbărău, cel care a înfiinţat muzeul reşiţean.

Muzeul are și un cineclub funcțional, cu sprijinul Casei de Cultură a Studenților din Reșița. Andrei Bălbărău consideră că Banatul poate fi promovat și prin fotografie și film.

Tot în acest muzeu se regăsește și o adevărată colecție de aparate de proiecție, de la cele portabile, de 35 mm, la cele de 16 mm. Pentru formatul de 9,5 mm există câteva camere de filmat, însă nu și alte aparate de proiecție și nici filme.

În plus, aici poate fi găsită o colecție de documentații ce au legătură cu cinematografia, de la Revista "Filme Noi", cel mai vechi număr fiind din anul 1958, până la o arhivă de documente legate de cinematografie, respectiv corespondențe între cinematografe sau problemele cu care se confruntau. Colecțiile din anii '70, '80 și '90 sunt aproape complete.

În Muzeul Cineastului Amator de la Reșița pot fi găsite mai multe piese mici, cu ar fi roți dințate, piese de schimb pentru aparatele de proiecție, lămpi de proiecție, o colecție de aparate foto, care sunt utilizate și în cadrul cineclubului reșițean, și aparate de mărit.

Surse: ultimele-stiri.eu; caon.ro

 

Articole similare selectate pentru tine