Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Lapis lazuli, piatra cerului înstelat
Oct 06, 2016
Lapis lazuli, simbol al cerului şi al zeiţei Venus la unele civilizaţii, este una dintre cele mai fascinante pietre semipreţioase. Denumit lajvard în limba persană, lapis lazuli a stat la baza pigmenților albaştri din cele mai frumoase miniaturi ale Evului Mediu occidental şi ale lumii islamice, dar şi din picturile şi frescele din numeroase oraşe aflate, odinioară, pe Drumul Mătăsii.
Numele pietrei de lapis lazuli provine din latinescul lapis-piatră şi din cuvântul arab azul-albastru. Pentru toate civilizaţiile, culoarea albastru joacă un rol important (nu întâmplător, numeroase drapele ale ţărilor din întreagă lume conţin o nuanţă de albastru). Culoarea albastră se întâlneşte rar în stare naturală: deşi există multe minerale care au o culoare albastru spre verde, doar lapis lazuli oferă spectacolul inegalabil al unui albastru profund, sublinează daciccool.ro. Raritatea pietrei de lapis lazuli nu este singurul motiv al preţului său. Extragerea de pigment din aceasta nu este deloc profitabilă: se spune că, pentru a se obţine 3 kg de pigment, este nevoie de aproximativ 100 kg de rocă. Principalul şi, totodată, cel mai vechi zăcământ cunoscut de lapis lazuli este Muntele Sar-e-Sang, amintit şi de Marco Polo în Cartea minunilor, situat în regiunea Badakhshan din Afghanistan, la o altitudine ce depăşeşte 3.000 metri. De aici se extrage cel mai valoros lapis lazuli din lume. Alte zăcăminte de lapis lazuli sunt cele din Siberia, din regiunea lacului Baikal, şi cele din Pakistan, situate la altitudini de peste 5.000 metri.
În Orient, cele mai vechi urme ale utilizării pietrei de lapis lazuli datează din secolul IX î. H, dovadă fiind bijuteriile şi sculpturile găsite în valea Indusului şi în Mesopotamia, dar şi obiectele egiptene. Descoperirile arheologice au atestat şi comerţul înfloritor cu lapis lazuli, care se realiza din Egipt până în India, atât pe cale maritimă (pe fluviile Tigru şi Eufrat către India), cât şi terestră, pe celebrul Drum al Mătăsii. Europa occidentală a făcut cunoştinţă cu piatra de lapis lazuli destul de târziu… Din cele mai vechi timpuri, lapis lazuli a fost folosit ca pigment. În Egiptul antic, lapis lazuli era sfărâmat, pisat mărunt şi utilizat, de femei, ca fard. Treptat, folosirea pietrei de lapis lazuli a devenit o adevărată industrie. În secolul al VI-lea, în oazele din Drumul Mătăsii, la Samarkand şi în China, praful de lapis lazuli era folosit că pigment pentru realizarea frescelor. Apoi, în Europa medievală, lapis lazuli, cunoscut pe continent şi ca ultramarin, a servit ca pigment pentru miniaturi şi picturi, în timp ce, odată cu Renaşterea bizantină din secolul al X-lea, în bisericile din Georgia şi din Armenia sute de metri pătraţi au fost acoperiţi cu lapis lazuli.
Multe persoane din lumea întreagă asociază lapis lazuli cu prietenia adevărată, spunându-se despre minunata piatră albastră că întreţine armonia relaţiilor interpersonale. Deşi puterile vindecătoare ale pietrelor preţioase şi semipreţioase rămân un subiect controversat, lapis lazuli se consideră a se număra printre pietrele cu efecte benefice, menţionate de secole de către vindecători şi şamani. Se spune că lapis lazuli stimulează creativitatea, purifică organismul şi duce la o evoluţie spirituală. Dezvăluie adevăratele probleme pe care le întâmpinăm, îmbunătăţeşte tulburările de vedere şi contribuie la vindecarea afecţiunilor pielii. De asemenea, lapis lazuli combate alergiile, scade febra şi atenuează durerile de cap.