Cioara care iubește sunetul viorii

Oct 11, 2016

Gavran-2a.jpg

Este cunoscut faptul că ciorile au viață socială dezvoltată,  însă că iubesc sunetul de vioară, probabil, nici ornitologii nu știau.


La doar 50 de metri depărtare de parcul din centrul Covăciței, unde ciorile terorizezază trecătorii, o cioară cu regularitate aterizează în curtea familiei Njemček. Familia Njemček este cunoscută în întreaga lume, Jan și fiul său, în calitate de constructori de vioară, iar soția Eva pentru ceramica și cojile de ou decorate, scrie juznibanat.rs. Cioara, denumită de familia Njemček ”Gavra” a arătat imediat interesul său în muzică, deoarece, de îndată ce Jan începe să cânte la vioară, aterizează în apropiere, sau chiar pe violină, bucurându-se de sunet. ”Gavra” s-a arătat o cioară prietenoasă, mai ales cu porumbei casei. Împreună cu ei mănâncă, dar, de asemenea, împreună savurează muzica.

gavran1a.jpg

Gavra” este un exemplu care rupe prejudecățile cu privire la păsările negre care aduc ghinion. Pe de altă parte, ciorile contribuie la imigrarea oamenilor din Covăcița din cauza zgomotului pe care-l produc. Cu câțiva ani în urmă, locătarii clădirilor din jurul parcului s-au trezit cu ciripitul privighetorii, a mierlei, noaptea se auzea câte o bufniță, o atmosferă practic idilică, iar în prezent sunt terorizați de norii negri de ciori care produc gălăgie de nerezistat. Chiar și prețul apartamentelor a scăzut din această cauză în Covăcița.

Pentru ciori vechiul parc, care a oferit un loc excelent pentru relaxare si joacă pentru copii mici,  este locul perfect pentru adăpost, deoarece copacii sunt vechi și foarte înalți și oferă protecție sigură.

birds-705043_960_720.jpg

Ornitologii nu au soluții concrete, unii propun stabilirea în vecinătatea parcului invadat de ciori a unei păsări de pradă, precum șoimul pelerin sau un vultur, sperând că ei vor putea alunga ciorile zgomotoase. O altă propunere pare și mai bună, este vorba de împădurire, oferindu-se astfel un habitat pentru un număr mare de păsări. În acest fel, toată lumea ar fi fericită și mulțumită o lungă perioadă de timp.

La Covăcița nu este situația ca în filmul lui Hitchcock, păsările nu omor la oameni, însă au efect negativ asupra pieței imobiliare, iar cetățenii care trăiesc în jurul parcului, pe zi ce trece, devin tot mai nervoși.

 

Articole similare selectate pentru tine