Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Condusul pe timp de ceaţă
Nov 10, 2016
Ceaţa este una dintre condiţiile meteo cele mai perverse. Cum să faci să te fereşti de accidente şi, eventual, să nu mori.
Iată ce trebuie să faci să te fereşti de accident pe timp de ceaţă şi, eventual, să nu mori: Foloseşte luminile de ceaţă când e ceaţă. Şi doar când e ceaţă. Prin modul în care sunt proiectate, farurile de ceaţă, precum şi stopurile de ceaţă, sunt mai puternice şi luminează mai difuz. În esenţă, farurile (proiectoarele) de ceaţă sunt gândite pentru a fi văzute de şoferii maşinilor de pe contrasens, nu să „vezi” tu drumul şi să circuli cu 100 km/h prin ceaţă. Vei observă că eficientă farurilor de ceaţă, la orice maşină, este aproape zero din perspectiva vizibilităţii pe care o are şoferul asupra drumului. Stopurile de ceaţă, de asemenea, sunt gândite pentru a lumina mai puternic şi mai difuz decât stopurile de poziţie ale maşinii, obiectivul fiind acela de a putea fi observat, prin ceaţă, de şoferul maşinii din spate.
Utilizarea luminilor de ceaţă când e senin deranjează ochii celorlalţi participanţi la trafic tocmai pentru că lumina respectivă este mai puternică şi mai difuza. Deci nu le folosi când e senin afară.
Maşinile cu un singur stop de ceaţă îl au montat întotdeauna în stânga sau pe centru, niciodată pe dreapta. Maşinile care au două stopuri de ceaţă, ele sunt incluse în fiecare bloc optic din spatele maşinii.
O lectură de o oră prin manualul de utilizare al maşinii s-ar putea să te facă să descoperi lucruri foarte interesante despre maşină ta, lucruri pe care ai să le iubeşti după ce le afli.
Evita depăşirile cu orice preţ! Depăşirea este cea mai periculoasă manevră, în mers, pe care o poţi face pe timp de ceaţă. Mai ales pe drumuri naţionale cu o singură bandă pe sens, când pentru depăşire este necesară trecerea pe sensul celălalt de mers.
Păstrează distanţă mare în raport cu maşină din faţă! Depăşirea, doar când este absolut necesară, trebuie făcută după ce te-ai asigurat temeinic în faţă, spate şi laterale. Niciodată nu ştii dacă nu cumva, prin ceaţă, vine vreun imprudent cu viteză de trei ori mai mare decât a ta, iar tu îi ieşi în cale pentru a efectua depăşirea. Poţi să consideri o viteză sigură pentru a evita moartea… 40 km/h. În principiu maşinile sunt proiectate să nu mori la viteze de până la 64 km/h în cazul unui impact cu un punct fix şi deformabil. La 40 km/h nu eşti neapărat ferit de accident, dar poţi să consideri că eşti ferit de moarte. Dar asta doar dacă porţi centură de siguranţă. Fără ea poţi să mori şi la 15 km/h.
Dacă în ceaţă este oprită o maşină pe partea carosabilă şi nesemnalizată, din diverse motive, o vei lovi cu 40 km/h, iar din spate vei fi lovit şi tu cu 40 km/h. Veţi avea maşinile şifonate, probabil veţi fi şi răniţi, dar vă creşteţi semnificativ şansele de a supravieţui. Sigur că 40 km/h poate părea foarte puţin pe autostradă. Dar când vorbim de ceaţă, zăpadă şi polei, nu mai contează pe ce categorie de drum te afli. Contează că trebuie să rulezi cât mai încet cu putinţă.
Sigur, cu cât maşină e mai coaptă de rugină şi mai veche, cu atât 40 km/h s-ar putea să fie mult pentru structura ei. Dar în principiu ai înţeles: pe ceaţă încet = sigur. Nu uită că ceaţă vine însoţită şi de o oarecare umiditate, iar pe jos e mâzgă. Aderenţa e mai redusă decât crezi.
Schimbă-ţi prioritatea din “a ajunge la destinaţie” în “a rămâne în viaţă.” Nu pleca niciodată cu ideea că nu ţi se poate întâmpla ţie, în general, în trafic. Dar mai ales când condiţiile meteo sunt proaste, iar oamenii şi mai proşti. În condiţii de ceaţă prioritatea trebuie să fie “a rămâne în viaţă”, acceptând nişte pagube materiale însemnate: accidentarea maşinii. Dacă îţi propui să rămâi în viaţă, cel mai probabil vei ajunge şi la destinaţie.
Uită de contratimp, uită că te grăbeşti! S-ar putea să fie mai sănătos să te opreşti la o benzinărie sau într-un spaţiu de servicii 1-3 ore până se mai ridică ceaţa. În cazul celui mai mic accident, sigur vei pierde mai mult de 1-2 ore (constatare amiabilă, Poliţie, reparat maşină, spitalizare, recuperare). „Paza bună trece primejdia rea”, nu uita niciodată asta!
Ai smartphone. Verfică cum e vremea pe traseu înainte să pleci, în special în anotimpuri capricioase cum sunt primăvara, toamna şi iarnă. Poate îţi poţi amâna călătoria cu o zi sau o poţi lăsa pe săptămâna viitoare.
Poartă centură de siguranţă. Dintre toate elementele de siguranţă ale unei maşini, centura de siguranţă este cea care are cele mai mari şanse să-ţi salveze viaţa. Nu caroseria, nu SUV-ul, nu airbag-ul.
Articole similare selectate pentru tine
Ceața ucigașă care a lovit Londra în 1952
În 1952, la început de decembrie, străzile capitalei britanice s-au umplut de o pâclă deasă care s-a dovedit a fi mai mult decât un fenomen meteorologic cu consecințe dezastruoase: peste 10.000 de oameni și-au pierdut viața în cele cinci zile de ceață, dar și în cele ce au urmat.