Uniunea Românilor din Serbia - o singură voce reprezentativă pe întreg teritoriul Serbiei

Nov 21, 2016

d1.jpg

Moment deosebit în viața neamului românesc încercat din greu prin dăruire aprigă în agonia eforturilor pentru Unitate. Un vis secular al românilor din Serbia, pe 1 Decembrie anul Domnului 2016, devine realitate. Românii din Serbia se unesc!


Sâmbătă, 19 noiembrie 2016 în sala festivă a Primăriei Vârşeț, a avut loc o masă rotundă a mediului asociativ românesc din Serbia pentru costituirea unei federatii unice şi reprezentative - Uniunea Românilor din Serbia (URS) - Unija Rumuna Srbije (URS).

După mai multe întâlniri, negocieri şi mese rotunde prealabile, Vârşețul - centrul cultural, economic, politic şi spiritual românesc din Serbia, a reunit la aceeaşi masă asociațiile şi organizațiile  reprezentative de pe întreg teritoriul Serbiei cu un singur scop - Unirea românilor din Serbia, consemnează ris.org.rs.

La Vârşeț, eveniment premergător constituirii URS-ului, au fost prezente asociațiile: Românii Independenți din Serbia, Asociația "Uniunea Românilor", Asociația "Renaşterea Românilor din Serbia", Asociația pentru Tradiția şi Cultura Românilor"Dunărea", Asociația "Familia", Asociația"Banatica" şi Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia.

Evenimentul a fost onorat de prezența senatorului independent Ioan Iovescu, membru al Comisiei românilor de pretutindeni şi Dan Constantin, gerant interimar al Consulatului General al României la Vârşeț. Adunarea de la Vârşeț a fost urmărită de TVR Timişoara, TV şi Radio Panciova, Radio Far din Alibunar, Revista "Familia" din Petrovăsâla şi publicația de actualitate, cultură şi istorie a românilor din Serbia "Glasul Cerbiciei".

d2.jpg

Uniunea Românilor din Serbia (URS) este un nucleu puternic al mediului asociativ românesc, constituit din organizații si asociații de pe ambele maluri ale Dunării, care îşi păstrează autonomia, dar care vor reprezenta şi apăra într-un mod unic şi reprezentativ interesele majore ale românilor din Serbia. O singură voce reprezentativă pe întreg teritoriul Serbiei, care urmează să devină partener de încredere al Statului Român.

Reprezentanții organizațiilor şi asociațiilor au adoptat Statutul în formă finală, modul de organizare şi funcționare al URS-ului, obiectivele, Platforma de activitate şi sediul central, s-au stabilit principile de bază şi asociațiile fondatoare, respectiv constitutive ale URS-ului. În baza hotărârilor s-a fixat ca Adunarea Costitutivă a Uniunii Românilor din Serbia se va desfăşura pe 1 Decembrie - Ziua Marii Uniri, la Centrul Cultural Românesc din Kladovo, cu începutul la ora 15.00. Fiecare asociatie fondatoare  va delega cinci membrii cu drept de vot, respectiv cinci delegați pentru fiecare asociație.

 

Articole similare selectate pentru tine

1 Decembrie 2016, act istoric prilejuit de Unirea celor mai importante asociații româneşti din Timoc şi Voivodina

Uniunea Românilor din Serbia a fost înființată pe data de 1 decembrie 2016 și reunește 12 asociații cu denumire exclusiv românească, mai exact care și în limba sârbă au prefix românesc și nu invocă acea teorie a sinonimiei, promovată în ultimii ani.