Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Vectorul principal de rabie în Europa a devenit vulpea
Nov 21, 2016
"Animal rescue Serbia", organizația de salvare a animalelor în situații de risc la nivelul Serbiei, a avertizat publicul vârșețean de prezența unei vulpi adulte pe străzile orașului. Vulpea se mișca în mod pașnic și fără frică, însoțită de o pisică, și acest comportament poate indica simptome de rabie.
Prevalența rabiei și a atacurilor de animale furioase a forțat Serbia să stabilească încă în anul 1900 primul Institut Pasteur la Niš. Pe atunci era și primul institut de acest gen din Balcani. Douăzeci și unu de ani mai târziu, Institutul Pasteur își mută sediul la Novi Sad, astfel că, începând cu 1928 și până în prezent la Novi Sad se găsește institutul central pentru prevenția rabiei.
Institutul Pasteur din Novi Sad a fost fondat de dr. Adolf Hempt, un mare om de știință și autor al vaccinului anti-rabie semnificativ mai bun decât cel al lui Pasteur.
Doctorului Adolf Hempt i-a trebuit peste un deceniu, lucrând din greu, pentru a dezvolta un nou vaccin împotriva rabiei. Inițial a folosit metoda ungurească ”diluțională” pentru vaccinul împotriva rabiei. Conform metodei sale, vaccinarea a durat numai șase zile, având în vedere că alte metode de vaccinare durau de la 14 și până la 21 de zile, aceasta a fost un progres revoluționar. Încă o noutate legat de vaccina doctorului Hempt a fost faptul că vaccinul conținea virusul complet mort, inactiv și imunogenitatea conservată. Prin urmare, vaccinul lui a fost unul sigur și ușor de utilizat, în fiole de sticlă, în timp ce alte institute Pasteur realizau vaccin proaspăt și tratamentul era personalizat, adică se realiza pentru fiecare pacient în parte.
Acest vaccin, începând cu anul 1925, când a luat conturul definitiv, a intrat în producție și a durat în Iugoslavia până în 1983, iar în Ungaria până în 1989. Cele mai multe dintre țările din Europa au acceptat vaccinul și de zeci de ani s-a produs și pentru oameni și pentru animale. Astăzi este schimbat și în locul lui se folosesc vaccinuri moderne din culturi de țesuturi.
Virusul rabiei poate infecta toate organismele cu sânge cald, transmițându-se prin mușcătură. Sursa de infecție pentru oameni, pe timpuri, era câinele, dar în ultimele decenii principalul vector de rabie în Europa a devenit vulpea. În anii precedenți, în Serbia, au existat zeci de animale infectate de rabie care au atăcat oamenii, însă în ultimii ani, datorită proiectului european de vaccinare a vulpilor împotriva rabiei, această boală aproape este eradicată și în Serbia. În Voivodina, în prezent nu s-a evidențiat nici un caz, iar în centrul Serbiei au fost găsite doar două vulpi infectate de rabie. Ministerul sârb al Agriculturii coordonează acțiunea de vaccinare a vulpilor, astfel încât Serbia este pe o cale bună de a se e elibera de rabie. Ultimul caz de rabie la om a fost evidențiat în 1980 în Kosovo și Metohia.
Cu toate acestea, azi, în părțile sărace ale lumii peste 50.000 de oameni pe an mor de rabie. În Europa de Vest nu există nici un caz de rabie, totuși rabia intră în Europa datorită turiștilor care se infectează în Africa, Asia și America de Sud și Centrală.
Gabriel Gașpar