Dieta călugărilor Shaolin

Nov 25, 2016

shaolin-temple1-800x478.jpg

Călugării shaolin sunt budişti chinezi care practică kung fu shaolin în cadrul unui templu. Renumiţi pentru abilităţile lor în materie de arte marţiale, călugării duc o viaţă de asceţi, o viaţă profund spirituală, care include o dietă vegetariană, numită deseori dieta călugărilor Shaolin.


Ce este însă foarte interesant este că dieta acestora este în acord cu regulile de alimentaţie recomandate de specialiştii în nutriţie de la Harvard. Iar Academia de Nutriţie şi Dietă declară că adoptarea unei diete vegetariene precum cea a călugărilor Shaolin poate reduce riscul de diabet, hipertensiune, boală cardiacă şi cancer, scrie viataverdeviu.ro.  

Dejunul - Cele opt comori

  Sifu Wang Bo, un călugăr Shaolin care trăieşte la Templul Shaolin de la opt ani, spune că micul dejun pe care-l iau călugării zilnic constă într-o supă numită Cele opt comori. Supă conţine opt tipuri diferite de fasole, cereale şi nuci: fasole roşie, seminţe de pin, nuci, alune, orez, păducel, smochine roşii chinezeşti şi mei. Aceste ingrediente sunt doar fierte în apă. Călugării sunt de părere că supa consumată zilnic contribuie la longevitate şi la sănătatea organelor.

  Prânzul – fără apă sau ceai

  Prânzul în templul Shaolin se serveşte la ora 11:30 şi constă în tofu şi orez, însoţite de cinci sau şase tipuri diferite de legume crude sau gătite. Călugării nu folosesc usturoi, ghimbir, ceapă sau orice alt condiment când pregătesc prânzul, pentru că sunt de părere că alimentele condimentate, iuţi sau prea aromate stimulează emoţiile. La prânz nu se servesc apă sau ceai pentru a nu împiedică digestia, spune Bo.

  Cina bogată în carbohidraţi

  Călugării Shaolin au o cină bogată în carbohidraţi, alcătuită din tăiţei şi pâine. Tăiţeii cei mai consumaţi în China sunt cei făcuţi din orez, grâu şi amidon. Bo spune că în Templul Shaolin se serveşte de regulă pâine făcută din orez negru sau din făină de grâu galben. Alcoolul sub orice formă este strict interzis.

  Călugării războinici Shaolin

  Există o categorie de călugări care pot consuma produse de origine animală, precum carnea. Este vorba de călugării războinici Shaolin, care se antrenează în artele marţiale, dar nu depun jurăminte precum călugării budişti şi nu trebuie să devină vegetarieni. Când se include carne în meniurile chinezeşti, aceasta se face de regulă în cantităţi mici doar pentru a da aromă felului de mâncare, nu se serveşte ca parte principală a acestuia. Se foloseşte carne de pui fără piele, pește, crustacee şi carne slabă de vită şi porc.

 

Articole similare selectate pentru tine

Formarea poporului român 13/15

În secolul al VII−lea Europa este călcată de barbarii care sunt toţi de rasă galbenă (popoare turanice), bulgarii, tătarii, turcii, ungurii.