Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Asociația ”Felix Mileker”, păstrătoarea istoriei Vârșețului
Dec 19, 2016
Cine a vizitat Vârșețul, cu siguranță va afirma că acest oraș are multe de oferit. Orașul culturii și artei, a vinului dulcios și a oamenilor blânzi a devenit demult unul dintre locurile despre care scriu și vorbesc și artiștii și oamenii de știință. Vârșețul, cu peste 36.000 de locuitori cu origini, religii și interese diferite, este și sediul unei organizații extrem de interesante - Asociația "Felix Mileker".
Este vorba de un grup de entuziaști, iubitori de istorie, care au decis ca tradiția bogată a acestui oraș să o apropie de concetățenii lor.
La început Goran, unul din membrii fondatori ai asociției a realizat o pagină pe Facebook ”Stari Vršac – Vârșețul vechi” publicând zilnic o sumedenie de fotografii vechi ale orașului și într-un timp scurt respectiva pagină a adunat un număr mare de fani ai orașului. Însăși ideea de asociere a fost realizată în mod spontan din dorința ca publicului larg să prezinte toate informațiile pe care le-au obținut prin munca lor. Fondatorii asociației au fost șapte la număr, iar azi patru dintre ei se ocupă cu administrarea asociației, care aduna și un număr mare de colaboratori și prieteni care participă activ la lucrări.
Scopul asociației este ca memoria colectivă a Vârșețului să aparțină tuturor și să fie accesibilă în orice moment. De la crearea paginii multe prietenii și amintiri s-au reînoit, ceea ce indică faptul că obiectivul a fost atins în mod corect.
Fondatorii au decis ca asociația să se numească ”Felix Mileker”, fiind vorba de unul dintre cei mai respectați vârșețeni, a fost profesor, curator, cercetător și publicist. El a fost fondatorul Bibliotecii Orașului (1887) și Muzeului Municipal (fondat în 1894, iar deschis publicului în 1897). A fost membru al multor institute științifice, precum Institutul Banatului istoric și Societatea de Arheologie, Societatea Numismatică din Ungaria, Societatea de Istorie Naturală din Banat și multe altele. Fondatorii asociației în persoana lui au găsit inspirația și motivația de a continua drumul păstrării ș promovării istoriei și culturii Vârșețului. Când este vorba de acțiunile asociației, de evidențiat sunt următoarele: Prima expoziție denumită "Vârșețul vechi”, din decembrie 2013, aceasta fiind în același timp și prezentarea asociației publicului larg, iar după aceea a urmat o serie de expoziții: "Viața de noapte a vechiului Vârșeț", "Arhitectura Vârșețului - atunci și acum", "Salvați vechile meșteșuguri", "Eliberarea Vârșețului de turci" ... iar cea mai vizitată expoziție anul acesta a fost "Vârșețul, acum și cândva", organizată în cadrul ”Noaptea muzeelor”, care a reunit peste 2.500 de persoane în cursul unei singure seri. Răspunsul vârșețenilor la activitățile acestei asociații este unul pozitiv. Cu timpul, au început să doneze sau împrumute imagini, cărți poștale sau alte obiecte din colecțiile lor private pentru a se imortaliza și pentru a fi disponibile tuturor celor interesați de acest oraș minunat.
Le dorim succes în viitor.