Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
O limbă, un singur Dumnezeu, mulți traducători
Jan 13, 2017
Ce limbă vorbesc vlahii, în care biserică trebuie să se roage?
Vlahii din Serbia de Răsărit vorbesc o limbă şi să închină la acelaşi Dumnezeu. Însă, atunci când această limbă ar trebui să fie tradusă, şi când trebuie mers la biserică, se crează controverse. Care este limba aceea - vlahă sau română? În care biserică trebuie să se audă cuvântul lui Dumnezeu, în cea sârbă sau română? Între cele două biserici surori, când e vorba de număratul turmei, cad baltă toate legăturile familiare, ridicându-se problema la un nivel superior, adică la relaţiile dintre cele două patriarhii.
Când această limbă trebuie introdusă în şcoli sau să se audă la televizor, jocul depășește și lingviştii ridicându-se iarăși la un nivel mai înalt, la polemicile între Consiliul Naţional al Vlahilor şi partidele vlahe locale, cu tendinţa de a urca chiar și mai mult, până la raportul oficial dintre Belgrad şi Bucureşti, care este, iarăși, prietenos.
Se simte nevoia de ajutorul unei vechi vrăjitoare, reprezentanta arhicunoscutei magiei valahe, pentru a se putea înțelege relațiile etnice în preafrumoasa câmpie timoceană, tot mai pustiită de oameni și mai plină de case magnifice a muncitorilor sezonieri în apus, acolo unde nu există controverse lingvistice și religioase. Acolo unde este singura zeitate "euro".
În biroul său din Negotin, sediul Protopopiatului Daciei Ripensis a Bisericii Ortodoxe Române, protopopul Boian Alexandrovici n-are nici o îndoială că limba vlahă este sinonim al limbii române.
- Există oameni care cer servicii în limba lor maternă - română, sau aşa-numită vlahă - a spus Alexandrovici. Tânărul preot prestează servicii divine în limba română în Biserica Arhanghelului şi Cuvioasei Măici Parascheva, în satul Malainița, în care se găsește giulgiu de pe moaştele Sf. Petca, un cadou care a fost predat preotului Aleksandrovic de Patriarhul Român Daniel.
Totuși, limba folosită de preotul Alexandrovici la serviciile divine, pentru Biserica Ortodoxă Sârbă sunt prea răsunătoare, şi din acest sat risipit, aproape pustiu, o lungă perioadă de timp vocea s-a auzit până la Patriarhia din Belgrad. Concret, în declaraţia pentru medii de la ședința Sinodului Episcopal al Bisericii Ortodoxe Sârbe, la o sesiune ordinară, o parte semnificativă a fost dedicată activităţilor bisericii românești.
- Ierarhia Bisericii Ortodoxe Române nu respectă ordinea canonică şi jurisdicţia biserici surori – s-a spus într-un comunicat, precizând că Sinodul Episcopal este recunoscător Bisericii Ortodoxe Române pentru relația bună cu Episcopia Timișoreană a Bisericii Ortodoxe Sârbe, pentru sprijinul acordat administratorului acestei episcopii, clericilor şi monahilor, ceea ce corespunde cu atitudinea și dragostea frăţească a Bisericii Ortodoxe Sârbe faţă de români din Banatul sârbesc. Dar Sinodul şi-a exprimat, de asemenea, regretul şi protestul vehement împotriva raidurilor necanonice a unor episcopi și clerici din România în zona celor două eparhii din estul Serbiei, fără binecuvântarea şi aprobarea episcopului competent al Bisericii Ortodoxe Sârbe.