”Satul liber”, locul nașterii primului Tarzan

Jan 16, 2017

images-of-johnny-weissmuller800.jpg

Johnny Weissmuller, “Primul Tarzan” al filmului vorbit, a cucerit la mijlocul anilor ’30 Hollywood-ul, dar nimeni nu îi ştia pe atunci originea. Abia în 1984 misterul oraşului său natal a fost divulgat.

johnny-weissmuller-800.jpg

În 1723, câteva sute de familii au părăsit Alsacia (Germania) pentru a se stabili pe un teren mlăştinos aflat la câţiva kilometri de cetatea Timişoarei. Aşezarea era scutită de impozite, un “sat liber” sau, tradus în germană, Freidorf. În ”satul liber”, Freidorf, în 2 iunie 1904, într-o zi de joi, la ora 6 după-amiază, venea pe lume micuțul Johann Weissmüller. Era bucurie mare în casa cu numărul 84, în familia lui Peter și a Elisabethei. Familia a emigrat curând în America, acolo unde tânărul Johnny a devenit celebru ca sportiv şi apoi actor, scrie mercytimisoara.com.

Tarzans_New_York_Adventure_poster.jpg

Coloniştii germani și-au construit case pe unde au putut, au ridicat o biserică, o şcoală şi o moară. Terenul arabil era puţin, iar cei aproape 500 de colonişti trăiau modest. Cu toate că locaţia nu era prea atractivă, iar condiţiile de trai lăsau de dorit, planurile autorităţilor pentru Freidorf erau tot mai ambiţioase. Colonizarea a continuat în anul 1732, când au fost aduşi aici meșteri mătăsari din Italia.

johnny-1924.jpg

Johnny Weissmuller, 1924

În 1836, o cumplită epidemie de holeră a decimat populaţia aşezării. După ce pericolul a trecut, în zonă s-au stabilit şi români şi maghiari, care creşteau animale sau făceau cărămizi, extrem de căutate într-o perioadă în care oraşul se dezvolta necontenit. Denumirea de Freidorf s-a păstrat şi azi.

 

Articole similare selectate pentru tine