Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Statul să se retragă definitiv din proprietatea mass-media?
Mar 21, 2017
Intenţia legislatorilor din Serbia este ca statul să se retragă definitiv din proprietatea mass-media, dar nu şi din responsabilitatea pentru interesulul public.
Noua Lege privind informarea publică ar trebui să definească interesul public în cadrul mass-media şi procedura finanţării, drept obligaţie a statului. La prima dintre cele patru dezbateri publice de la Novi Sad, organizată de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, împreună cu guvernele republican şi provincial, au fost auzite şi multe critici. În primul rând, pe contul procedurii neclare a finanţării proiectelor mass-media de interes public, însă şi în legătură cu faptul că ieşirea statului din proprietatea mass-media, va influenţa posturilor care, la nivel local au avut rolul de servicii publice, informează rtv.
Problemele ce ţin de mass-media le este locul în cadrul Legilor mass-media şi chiar Legea privind informarea publică trebuie să înlăture confuzia provocată în acest domeniu în ultimul deceniu, menţionează Rade Veljanovski, membrul Grupului de lucru pentru elaborarea Legii. El a subliniat intenţia legislatorilor ca statul să se retragă definitiv din proprietatea mass-media, dar nu şi din responsabilitatea pentru interesulul public.
Directorul Postului de Radio Subotiţa, Toni Bedalov consideră că retragerea totală a statului din mass-media va pericliza informarea cetăţenilor la nivel local.
O soluţie legală prevede ca, în situaţia despre care vorbeşte directorul postului Radio Subotiţa, statul să finanţeze proiectele mass-media de interes public.
Vicepreşedintele NUNS Dragan Janjić salută retragerea statului din mass-media, deşi are obiecţiuni la procedura neclară de finanţare a proiectelor.
Şefa secţiunii biroului din Belgrad pentru mass-media al OSCE Dragana Nikolić Solomon apreciază că Proiectul de Lege este în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, subliniind faptul că înfiinţarea mass-media în limbile minorităţilor naţionale va fi în fine în concordanţă cu alte legi, în primul rând cu Legea privind Consiliile Naţionale.
Proiectul de Lege privind mass-media şi informarea opiniei publice, cu modificări minore sau majore, ar trebui să intre în procedură parlamentară până la finele lunii martie. Va urma adoptarea Legii privind mass-media electronică, precum şi a Legii privind Radiodifuziunea.
Prin adoptarea celor trei legi mediatice, se crede că, în fine, se va face ordine în domeniul care influenţează într-o mare măsură vieţile noastre.