"Balena Albastră", jocul morții

Apr 02, 2017

balena-albastra-800.jpg

Jocul extrem de periculos, a apărut în social media din Rusia, dar se răspândeşte rapid în toată lumea şi ar fi răspunzător pentru moartea a peste 130 de tineri. Foarte îngrijorător este că începe să capete o popularitate tot mai mare în rândul adolescenţilor din toată lumea.

Şi, din nefericire, nu este singurul joc online care îndeamnă la suicid. Pe lângă "Balena Albastră", grupurile online "Casa liniștită", "Trezește-mă la 04:20", "Fugi sau mori", "50 de zile până la..”, "f57-f58”, "Niapoca”, "Marea balenelor” impun jucătorilor să îndeplinească 50 de misiuni teribile începând cu tăiatul venelor și sfârșind cu aruncarea de pe acoperișuri, scrie observator.

Potrivit presei ruse, în luna noiembrie 2016, a fost arestat într-o suburbie a Moscovei unul dintre moderatorii grupurilor morții de pe rețeaua de socializare Vkontakte, Philipp Budeikin.

Acesta, în urma unei hotărâri emise de instanța din Sankt Petersburg, va fi deținut în izolator până în luna mai 2017. El a creat opt grupuri ale morții, în perioada decembrie 2013 – mai 2016, pentru a obține cât mai mulți followeri.

Cu două zile înainte de a fi arestat, Budeikin, care pe reţelele de socializare funcţiona sub pseudonimul Philip Fox, a acordat un interviu pentru St.Petesburg.ru.

Jurnaliştii au vorbit cu tânărul timp de două zile, de pe 13 până pe 15 noiembrie. În dimineaţa zilei de 15 noiembrie, Budeikin a fost săltat de poliţie şi, ziua următoare a fost arestat pentru două luni, a anunțat observator.tv.

În interviu, administratorul grupurilor periculoase a admis că îndeamnă tinerii la suicid.

Reporter: "Chiar împingi tinerii să se sinucidă?"

Budeikin: "Da! Nu-ţi face griji, o să înţelegi. Toţi înţeleg. Mor fericiţi. Le dau tot ce nu pot avea în viaţa reală: căldură, înţelegere şi comunicare".

Întrebat cum i-a venit ideea să creeze aceste grupuri ale morţii, Budeikin a răspuns:

"Totul a început în 2013. Am vrut să curăţ lumea de oameni care fac rău societăţii. Am creat F57. Şi a atras oameni. În 2014, a fost interzis. Ulterior, am gândit proiectul, conceptul, în diferite faze şi niveluri".

În noiembrie 2015, Budeikin a creat zece grupuri asemenea celui numit F57. Prima victimă a fost o tânără de 16 ani, care avea pseudonimul Rina Palenkova. Fata s-a sinucis în 23 noiembrie 2015, devenind idolul mai multor adolescenţi. Budeikin a refuzat să răspundă la întrebarea: "Cu ce a greşit fata?". A spus doar că era sectantă.

Apoi a explicat cum intră în mintea adolescenţilor şi cum îi convinge să recurgă la gesturi extreme.

"Jocul începe. Este necesar ca sarcinile să fie efectuate aşa că vorbesc cu ei despre ei înșiși, comunicăm. În cursul acestui dialog, devine clar cine este cine. Apoi iniţiez o conversaţie pe Skype ca să aflu mai multe lucruri din viața lor. După care iau decizia. Cu cât tânărul este mai obosit şi nu doarme noaptea, cu atât mintea lui devine mai accesibilă", explică Budeikin.

În timpul interviului, tânărul şi-a amintit de un băiat care s-a sinucis.

"Era student. Nu avea decât un părinte, erau săraci, mama îl bătea, iar în timpul liber omora câini. Aşa că a fost mai bine pentru toată lumea, în special pentru el!", a declarat administratorul grupurilor.

El a mărturisit că este o persoană bipolară şi că tot ce face are legătură cu faptul că a avut parte de o "copilărie dificilă".

 

Articole similare selectate pentru tine