Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Tunel medieval sub orașul Oravița
Apr 02, 2017
Sub orașul Oravița se deschide o adevărată lume medievală subterană, rămasă în întuneric de peste 260 de ani.
O rețea de tuneluri de mari dimensiuni străbate subsolul orașului pe sub case și străzi. Deși este declarat de multă vreme monument istoric, nimeni nu îi cunoaște traseul cu exactitate, astfel că este un real labirint.
A fost construit timp de 21 de ani, între 1733 și 1754, pentru a drena apele pârâului Oravița, afluenții acestuia și apele menajere ale gospodăriilor din localitate. Pentru vechimea sa, dar și a lucrărilor de artă, tunelul a fost declarat monument istoric, scrie expressdebanat.
Are cinci sectoare cu lungimea aproximativă cuprinsă între 100 de metri și 2 kilometri. Cel mai spectaculos și mai lung tronson este situat în orașul vechi, începând din apropierea barajului Lacul Mic. Tunelul are un diametru mediu de 4 metri, cu mai multe ramificații și ieșiri la suprafață, o parte obturate în prezent.
Este construit din lespezi de calcar, iar pe alocuri din blocuri de tuf calcaros sau cărămidă. Podeaua, pe anumite zone, este din dale de piatră ce se păstrează și acum foarte bine. Trei cascade subterane cu înălțimi între 1 metru și 4 metri fac și mai spectaculos peisajul.
Articole similare selectate pentru tine
Teatrul din Oravița a fost primul teatru din România
Construit în anul 1817, ca o copie la o scară mai mică a celebrului teatru vienez Burgtheatre, Teatrul din Oravița a fost primul teatru din România. Inaugurarea lui s-a făcut în prezența împăratului Francisc I și a împărătesei Augusta Carollina, cu ocazia vizitei lor la Oravița, care au fost prezenți și la primul spectacol jucat aici „Cununa cu lăutari”. În anul 1890, când teatrul din Viena este dezafectat, edificiul din Oravița devine din copie original. Un lucru ciudat este faptul că în toată istoria sa teatrul nu a avut niciodată propria trupă de actori.
Oravița – Baziaș, cea mai veche cale ferată din România
Pe data de 9 ianuarie 1847, consiliul imperial de război a emis ordinul prin care se solicită stabilirea unui traseu în vederea construirii unui tronson de cale ferată care să facă legătura între localitățile Oravița și portul de la Dunăre din acea perioadă, Baziaș, cu scopul declarat de a înlesni transportul de cărbune provenit din exploatările miniere din Munții Aninei.