Războiul Orban-Soros continuă?

Apr 18, 2017

Războiul Orban-Soros continuă.jpg

Mii de oameni au protestat la Budapesta, după ce guvernul condus de Orban a dorit să închidă un centru universitar susținut de miliardarul filantrop George Soros.

Decizia survinea în urma reformei educației. Mai mulți cercetători și instituții internaționale și-au exprimat sprijinul pentru Central European University (CEU). Universitatea, fondată de Soros în 1991, înrolează peste 1400 de studenți din 108 țări.

Premierul ungar Victor Orban a declarat că Central European University (CEU) din Budapesta, fondată de miliardarul George Soros, a ”înșelat” în acordarea diplomelor sale și a încălcat reglementările din Ungaria, potrivit Reuters.

Orban, un critic deschis al organizațiilor civice liberale create de Soros, a spus că soarta universității depinde acum de discuțiile dintre Ungaria și SUA.

Central European University afirmă că a activat respectând pe deplin legile și a fost acreditată să acorde diplome recunoscute atât în Ungaria, cât și în SUA.

"CEE respinge ferm acuzațiile false ale premierului Ungariei conform cărora CE a 'înșelat'", a precizat instituția de învățământ într-un comunicat. "Am fost parteneri corecți în sistemul de învățământ superior din Ungaria timp de 25 de ani, iar orice afirmație contrară este falsă", se mai arată în comunicat.

Într-un interviu pentru postul național de radio, Orban a declarat că CEU a încălcat regulile prind faptul că a emis diplome recunoscute atât în Ungaria, cât și în SUA, din moment ce universitatea operează exclusiv în Ungaria și nu are niciun campus în SUA.

"Ungaria este o țară suverană, sprijină cunoașterea în orice condiții, dar nu tolerează înșelăciunea", a spus Orban. "Nici măcar un miliardar nu poate fi deasupra legii, așa că această universitate trebuie să se supună legii", a adăugat el.

Cu un an înaintea alegerilor parlamentare din 2018, Orban a ridicat miza în lupta împotriva organizațiilor civice finanțate de miliardarul și filantropul american de origine ungară George Soros.

Recent, guvernul a înaintat parlamentului un proiect de lege pentru reglementarea universităților străine, care ar putea alunga CEU, fondată de Soros în 1991, din Ungaria.

Orban a precizat că guvernul său va purta negocieri cu administrația americană în legătură cu viitorul CEU, nefiind nevoie de discuții directe cu universitatea. CEU a transmis că proiectul de lege este inacceptabil și amenință libertatea academică în Ungaria.

ungaria-465x390.jpg

Cei aproximativ 10000 de manifestanți îl acuză pe Orban că dorește să își treacă sub control și învățământul. Asta după ce a reușit să subjuge justiția și mass-media.

Piroșka Gallo, lider sindical: "Marea reformă a instalat un sistem educaţional  care e rău pentru elev, e rău pentru profesor, e rău pentru suplinitori, rău pentru părinţi, rău pentru întreaga ţară!"

Protestatarii se plâng că au ajuns să aibă tot felul de probleme - de la lipsa de cretă în şcoli, până la supraîncărcarea programei şcolare, atât de mult încât copiii au ajuns să înveţe pe zi mai multe ore decât muncesc părinţii.

CEU funcţionează în Ungaria de peste 25 de ani, derulând în prezent 8 programe masterale şi 2 programe doctorale cu dublă acreditare, maghiară şi americană. Printre absolvenţii CEU care au primit diplome acreditate atât în Ungaria, cât şi în SUA, se numără studenţi din întreaga Europă Centrală şi de Est, inclusiv din România.

Adrian Dumitru; Ionuț Mareș

 

Articole similare selectate pentru tine

Guvernul Orban a picat

La trei luni și o zi de la învestire, Guvernul Orban a picat în urma moțiunii de cenzură a PSD. Pentru moțiune au votat 261 de parlamentari, împotrivă 139.