Antartica, cel mai mare deșert din lume

May 12, 2017

ant-800.jpg

Un tărâm înghețat și pustiu, care ascunde o sumedenie de mistere: aceasta este Antarctica, regiunea polară din sudul planetei noastre. Puțini oameni au avut curajul să se aventureze în această imensitate albă care își păzește cu sfințenie tainele.

Iată câteva lucruri mai puțin cunoscute despre Antarctica, descoperite de exploratorii care și-au dedicat viața cercetării secretelor acestui vast ținut.

Deși este cel de-al cincilea continent din lume ca suprafață, exploratorii au descoperit Antarctica doar în 1820. Existența unui continent în Sudul extrem al Pământului a fost menționată încă din secolul I î.e.n. sau pe enigmatica hartă realizată în 1513 de cartograful otoman Piri Reis.

Cu toate acestea, continentul a fost atins pentru prima oară doar în 1820, de trei expediții. Prima era condusă de Fabian Gottlieb von Bellingshausen, un estonian căpitan în Marina Imperială Rusă. A doua expediție a fost condusă de Edward Bransfield, un căpitan din Marina Regală Britanică, iar a treia de Nathaniel Palmer, un navigator american.

Cel mai probabil, nu ați fi surprinși să aflați că Antarctica este locul cel mai rece din lume. Ceea ce v-ar putea surprinde, însă, este cât de jos pot ajunge temperaturile aici.

În 2010, un satelit al NASA a înregistrat temperatura record de -93°C, descoperire pe care a anunțat-o în 2013. Mai mult, temperatura medie anuală de pe continentul înghețat este de -83°C.

Antarctica-descoperireFoto reference-com.jpg

Descoperirea Antarticei, Foto reference-com

Pe acest tărâm pustiu, vânturile ating viteze de până la 320 de kilometri pe oră. Spre comparație, viteza vântului din timpul unui uragan major poate ajunge până la 252 de kilometri pe oră, cu consecințe catastrofale.

Vânturile din Antarctica ajung la asemenea viteze deoarece aerul rece și dens „curge” pe pantele abrupte de la marginea continentului, crescând în viteză. Fenomenul se numește vânt catabatic și este asociat cu ghețarii.

Din moment ce fusurile orare sunt determinate în funcție de longitudine, cum determini fusul orar al unei zone unde se întâlnesc toate meridianele? E imposibil, nu-i așa?

Aceste este motivul pentru care Antarctica nu are un fus orar. Când se află aici, cercetătorii folosesc fusul orar din țările lor.

Antarctica n-a fost întotdeauna un teritoriu înghețat. Oamenii de știință susțin că, acum 50 de milioane de ani, acest continent avea un climat asemănător cu cel din America de Sud sau din California.

Cercetătorii de la Universitatea Yale au luat probe de la mare adâncine și descoperit un sediment bogat în dioxid de carbon. Stratul, care a stat îngropat zeci de milioane de ani, este caracteristic celor găsite în zonele tropicale. Așadar, sub gheața din Antarctica ar putea sta mii de vestigii ale unei lumi demult dispărute.

Cum se poate ca cel mai rece loc din lume să fie catalogat drept deșert? De obicei, când vorbim despre deșerturi ne gândim la locuri fierbinți, precum Sahara. Dar, de fapt, nu doar zonele uscate și fierbinți sunt deșerturi.

ant-pir.jpg

Așadar, cu doar 5 centimetri de precipitații pe an și o suprafață de 14 milioane de kilometri pătrați, Antarctica este cel mai mare deșert din lume. Ea este urmată îndeaproape de Deșertul Arctic.

Dacă gheața din Antarctica s-ar topi complet, nivelul oceanelor ar crește cu 60 de metri, scufundând unele dintre cele mai mari orașe din lume.

Orașe precum Buenos Aires, San Francisco, Cairo, Montreal, Londra sau Calcutta ar fi complet înghițite de ape și ar deveni doar o amintire.

 

Articole similare selectate pentru tine

Rămășițele unei păduri descoperite sub gheața din Antarctica

În urmă cu aproximativ 90 de milioane de ani, în vestul Antarcticii creștea o pădure tropicală luxuriantă, arată o echipă de cercetare care a studiat fosilele, urmele de polen și sporii descoperiți recent pe continentul înghețat.

Piramida din Antarctica

Ofiţerul armatei ruse, Eugene Gavrikov, intervievat de publicaţia Kramola, a dezvăluit o parte din adevărul îngropat sub gheaţa groasă de sub Antarctica.

Dezbaterile continua despre controversata Hartă a lui Piri Reis

În 1929, un grup de istorici de la Palatul Topkapi din Istanbul, Turcia, au făcut o descoperire fascinantă: un fragment de hartă executată pe o bucată de piele de gazelă şi datată 1513. Harta descrie în detaliu o parte a Oceanului Atlantic şi cele două Americi. Este misterios faptul că, potrivit datării, harta a fost realizată la doar câţiva ani după descoperirea lui Columb şi cu trei secole înainte de a se fi aflat ceva despre Antarctica.