Corul ”Merry Gospel Choir” în premieră la Festivalul „Jazztronic”

Jun 02, 2017

aneta.jpg

Festivalul Internațional de Jazz & Blues „Jazztronic”,  ajuns la a XIII-a ediție, a devenit foarte apreciat ceea ce confirmă şi prezenţa numeroasă a publicului de toate generaţiile, atât din Vârşeţ, cât şi din alte localităţi, care au asistat seară de seară la concertele excepţionale a muzicienilor şi interpreţilor de marcă al acestui gen de muzică din ţară şi străinătate.


Festivalul s-a desfășurat, tradițional, la Teatrul Naţional „Sterija” pe scena mare şi mică, iar ediția din anul acesta s-a desfăşurat sub egida marcării jubileului de 100 de ani de la înregistrarea primului disc de jazz şi jubileul de 15 ani de la fondarea Asociaţiei iubitorilor de jazz şi muzică electronică în acest oraş - „Jazztronic”!

Festivalul a fost inaugurat  de către elevii Şcolii de Muzică „Josif Marinković” – secţia de jazz şi invitaţii acesteia, după care au urmat concertele – câte două pe seară, unul cu începerea la ora 21, şi altul cu începerea la ora 23! Pe scena mare şi mică s-au perindat formaţiile de jazz & blues: „Eyot”, „Manivi”, „Merry Gospel Choir”, „Matyas Prbojszki Band” (Ungaria), „Drama organ trio” şi  „Waveform Band” (Croaţia).

Corul Merry Gospel Choir, primul cor sârbesc care promovează muzica spirituală africană, în premieră prezent la acest festival, a încântat fanii muzicii religioase și spirituale africane care s-au simțit, măcar pe moment, că se găsesc în Brooklyn, New York sau în alt oraș unde se cultivă această muzică.

Corul Merry Gospel Choir a fost fondat în anul 2001, sub conducerea dirijorului Marija Kuburić-Borović. Încă de la început repertoriul corului se baza pe lucrările spirituale africane, pe muzica religioasă și cântece originale de același gen, realizate de tinerii compozitori și cântăreți. Azi, corul are în jur de treizeci de membri activi, cântăreți și iubitori de muzică duhovnicească din întreaga lume – din Anglia, America, Australia, Germania, Austria, Slovenia, Portugalia, Macedonia, Croația și din diferitele zone ale Serbiei.

https://www.youtube.com/watch?v=dFNSO7-iDj8

De evidențiat este faptul că patru membrii ai corului sunt din Vârșeț, printre care și una din solistele corului duhovnicesc Aneta Gașpar, dealtfel fosta elevă a Școlii de Muzică ”Josif Marinković” din localitate, actualmente student la Universitatea de Vest, Facultatea de Grafică din Timișoara.

https://www.facebook.com/branislava.joksimovic/videos/744443205728435/

Și această ediție a Festivalului „Jazztronic” a confirmat faptul că un astfel de festival este necesar Vârşeţului.

Gabriel G.

 

 

Articole similare selectate pentru tine

Merry Gospel Choir sau muzica spirituală africană la Belgrad

Miercuri, 22 iunie 2016, primul cor sârbesc care promovează muzica spirituală africană, Merry Gospel Choir, a organizat mult-așteptatul concert la Belgrad. Aceasta a fost o oportunitate unică pentru toți fanii muzicii religioase și spirituale africane care, cu siguranță s-au simțit, măcar pe moment, că se găsesc în Brooklyn, New York sau în alt oraș unde se cultivă această muzică.