Ce s-a întâmplat cu cadavrele pasagerilor de pe Titanic?

Jun 06, 2017

2a.jpg

Telegramele secrete, care au fost ascunse mai mult de un secol, au destăinuit ce s-a întâmplat, de fapt, cu cadavrele oamenilor care au pierdut viața într-una dintre cele mai mari dezastre maritime din istorie.

În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, ”Titanicul”, vaporul indestructibil, se scufundă, după ce se ciocnește de un iceberg. 1.514 persoane pier. Printre navele ajunse la fața locului, imediat după dezastru, se numără și ”Mackay Bennett”.

Deși ”Carpathia” este cel mai cunoscut vas ajuns, imediat, în zonă, ”Mackay Bennett” răspunde și ea, afirmativ, apelurilor SOS lansate de ”Titanic” în momentul scufundării. Datele ulterioare indică faptul că ”Mackay Bennett” (o navă ce se ocupa cu întreținerea cablurilor de comunicație între Franța și Canada) a participat, în perioada 17 - 24 aprilie, la recuperarea a 300 de cadavre, după ce căpitanul Frederick H. Larnder ordonase să fie echipată ”pentru ce este mai rău”: 100 de sicrie, 100 de tone de gheață, pentru păstrarea celor decedați, 70 de ”kituri” de îmbălsămare și chiar un...preot!. Așa cum se va vedea, numărul decedaților găsiți va fi mult mai mare...

În cimitirul ”Fairview” din Halifax, Noua Scoție, Canada, odihnesc peste 100 de victime ale tragediei de pe ”Titanic”.jpg

În cimitirul ”Fairview” din Halifax, Noua Scoție, Canada, odihnesc peste 100 de victime ale tragediei de pe ”Titanic”

Imediat după tragedie, căpitanul de pe ”Mackay Bennett” a scris zeci de telegrame companiei ”White Star Line”, deținătoarea ”Titanicului”. 181 de depeșe prin care încerca să-și explice gestul său. ”WSL” trece prin mari dificultăți financiare în 1934, când scoate la licitație scrisorile. Un angajat al ”Cunard Line” le cumpără pentru un preț modic, apoi, acestea ajung în posesia fiicei sale. La rândul ei, femeia i le pasează lui Charles Haas, unul dintre cei mai mari specialiști în istoria ”Titanicului”, cel care se ocupă de restaurarea lor mai bine de 30 de ani. ”Scrisorile arată dificilul proces de triere al cadavrelor prin care au trecut, atunci, marinarii”, spune, azi, Haas, în vârstă de 69 de ani.

Cei care le-au scris au fost convinși că aceste scrisori nu vor fi afișate public, ele arătând că căpitanul navei de salvare a vrut să se recupereze din mare cât mai multe cadavre, indiferent de clasa la care au călătorit. Cu toate acestea, când a observat că nava Mackay-Bennett nu poate primii cele 334 de corpuri găsite, căpitanul a luat o decizie diferită. Într-un final din navă au fost aruncate în Oceanul Atlantic 116 de cadavre care nu au fost niciodată găsite.

Din nava venită în ajutor au fost aruncate corpurile pasagerilor din clasa a treia, pentru a face loc pentru corpurile pasagerilor care au fost în prima și a doua clasă și care, în opinia echipajului navei, au avut mai mult drept la demnitatea unei înmormântări.  Printre corpurile aruncate în ocean erau și corpurile echipajului de pe Titanic.

103-ani-de-la-scufundarea-titanicului-303355.jpg

  • Această colecție de telegrame dezvăluie în detaliu procesul extrem de complicat de salvare după ce Titanicul sa scufundat. La fel, indică în mod clar cât de stresați au fost toți cei care au fost implicați în salvare. Atunci când aceste telegrame au fost trimise, predomina ideea că ele vor rămâne un secret. - a spus istoricul.

Aceste telegrame le-a trimis Frederik Larnder, căpitanul navei Mackay-Bennett companiei White Star Line, care a gestionat Titanicul. Din telegrame este clar că situația a fost dificilă pentru ambele părți. Primele telegramele trimise căpitanului au spus: „Absolut trebuie să aduci toate corpurile găsite.“ Apoi, Mackay-Bennett a răspuns: „Am catalogat toți banii și bunurile găsite la fiecare corp recuperat.  E mult mai bine dacă vom îngropa toate corpurile în ocean, asta dacă nu există o dorință specifică a familiei pentru a le menține?“. După o scurtă corespondență s-a ajuns la un accord comun că trupurile victimelor din clasa a treia se vor întoarce în ocean, iar corpurile celor bogați se vor returna familiilor lor.

titanik.jpg

  • Atunci, în 1912, exista o structură socială care spunea că întotdeauna cei bogați au prioritate în fața săracilor. Vii sau morți, - spune, astăzi, specialistul Andrew Aldridge. - Au trimis acele telegrame crezând că al lor conținut va rămâne, pentru eternitate, privat. Nu a fost așa. - adaugă el.

Surse: web-tribune; a1

 

Articole similare selectate pentru tine

O nouă ipoteză privind scufundarea Titanicului

În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, Titanicul se scufunda în Oceanul Atlantic, în largul insulei Terranova, după ce s-a lovit de un aisberg. În jur de 1.500 de persoane au murit într-un naufragiu care intrigă și astăzi, după 108 ani, mai ales că pachebotul, care era la primul său voiaj, avea faima unei nave de top, care oferă cea mai mare siguranță.