„Fabricile” de cărămidă ale seleușenilor

Aug 02, 2017

caramida800.jpg

În anii `60 ai secolului trecut la Seleuș s-au construit un număr mare de case noi mulțumită cărămizii pe care sătenii au produs-o singuri.

Și aici ca și în alte sate bănățene ani de-a rândul s-a produs cărămidă arsă în cuptoare construite cu o deosebită măestrie de agricultori.

În aceste cuptoare, seleușenii au produs anual câteva milioane de cărămidă. Și nu miră faptul că în perioada respectivă la Seleuș au apărut tot mai multe clădiri noi, construite după „ultima modă”.

Dintre agricultorii care s-au afirmat în producția cărămizi în regie proprie, amintim pe: Iovan Fiat, Ștefan Gătăianț, Petruț Baba, Ion Berlovan, Iovan Baba, Pau Guțu și alții.

(„Libertatea”, 15 octombrie 1967)

 

Articole similare selectate pentru tine

Începuturile culturale ale Seleuşului

Cum le−a fost strămoşilor noştri care la începuturi nu aveau nimic – în schimb aveau voinţă, încăpăţânare şi perseverenţă iar în venele lor curgea ,,românism de la Dunăre la Sena”?!

Competiția republicană la limba română organizată la Seleuș

Sâmbătă, 28 mai curent, la Şcoala Generală ,,Frăţie şi Unitate" din Seleuş s-a desfăşurat competiţia republicană la limba română şi cultivarea limbii, susţinută de Ministerul Învăţământului şi realizată de Departamentul pentru Învăţământ din cadrul Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia.

Călușarii din Seleuș, 1921

O fotografie inedită publicată pe rețeaua de socializare Facebook de Prof. univ. dr. Mircea Măran pe care a primit-o de la prietenul lui Goran Nikolić din Opovo, care este colecționar pasionat de cărți și fotografii vechi.