Stan și Bran - genialitatea poate fi „multiplu de doi”

Aug 02, 2017

stan3.jpg

”Lumea este plină de Laurel şi Hardy. Există mereu prostănacul căruia nu i se întâmplă nimic rău niciodată şi deşteptul care este, de fapt, mai prost ca prostănacul, doar că el nu ştie.” - Oliver Hardy, actor.

Oliver Norvell Hardy s-a născut în renumitul cartier Harlem (Georgia, USA) pe 8 ianuarie 1892 şi a murit la 65 de ani. I se spunea mereu că este prea gras pentru cei 1,85 pe care îi avea. Astfel că, a decis să ţină o cură draconică de slăbire care să-l facă să mai dea jos câteva kilograme. În ciuda zvonurilor, nu obezitatea a provocat moartea sa ci dieta prelungită, care i-a slăbit organismul. Hardy a suferit un prim atac cerebral la 12 septembrie 1956, în urma căruia a ramas paralizat la pat şi în imposibilitatea de a mai vorbi. Din păcate, un an mai târziu, s-a stins din viata, în urma unui alt atac cerebral, produs pe 7 August 1957.

Poster_-_Any_Old_Port_(1932)_01.jpg

Fiu de avocat, laureat al Universităţii de Stat din Georgia, Hardy a debutat ca pe scenă ca actor de roluri scurte şi cântăreţ de spectacole care se desfășurau pe vasele de croazieră. Prima lui apariţie pe scenă a avut loc pe când avea 8 ani. În urma unui conflict, în timpul unor angajamente în Florida la o companie cinematografică, Hardy decide să plece în Australia.

Peste ani, reîntors în SUA, se angajează la Casa producătoare "Pathé". Devine foarte popular în serialul "Wallingford". Între anii 1918 şi 1925 a lucrat la "Vitagraph" unde, în afară de actorie, s-a ocupat şi ca regizor de scurtmetraje. În 1925 îl cunoaşte pe Stan Laurel şi formează celebrul cuplu Stan și Bran.

stan-laurel-and-oliver-ha-022.jpg

Actorul a fost căsătorit de trei ori, însă nu a avut niciun moştenitor. Prima oară s-a însurat în 1913 cu Madelyn Saloshin, de care a divorţat în 1921. În același an, se însoară cu actriţa Myrtle Reeves de care se desparte în 1937. Cea de-a treia soţie a fost Virginia Lucille Jones cu care s-a însurat în 1940 şi cu care a conviețuit până în 1957, anul morții sale. Ca o curiozitate, a apărut în peste 400 de filme. În 1951, pe cand filma pentru "Utopia", avea probleme grave cu greutatea, îngrăşându-se brusc. Se spune că mânca des la restaurant şi, când o făcea, îi plăcea să comande o friptură imensă, cu cartofi prăjiţi în untură, cu o salată mare şi o oală de cafea.

ab7f786074e097698438f7acbebe9050.jpg

Stan Laurel (născut în 1890), băiatul unui actor şi director de teatru, a început să joace de la vârsta de 16 ani. A străbătut America, din 1910 până 1913, cu o companie de vodevil, fiind şi dublura lui Charles Chaplin. Abia în 1919 îl întâlneşte pe Oliver Hardy cu care joacă în filmul „The Lucky Dog". Cuplul de pe marele ecran se va reîntâlni în 1926 şi va rămâne împreună pentru următorii 30 de ani. Stan Laurel, scenaristul şi regizorul scenelor cu cei doi, a fost dintotdeauna forţa creativă a cuplului. Când Oliver era întrebat despre ceva, îndrepta degetul către Stan, spunând: „Întrebaţi-l pe Stan. El ştie". Laurel lucra noaptea la scenarii şi la editarea lor. Laurel a fost una dintre puţinele celebrităţi care şi-au lăsat numărul de telefon în cartea publică de telefoane. Ultimii ani ai vieţii i-a petrecut primind vizitatori, răspunzând scrisorilor fanilor şi vorbind la telefon.

Actorul a fost căsătorit de cinci ori.

Cu câteva minute înainte să moară, la 23 februarie 1965, i-a spus asistentei care avea grijă de el că nu i-ar displăcea să schieze în momentul acela. Sora medicală i-a spus că nu ştie că este schior. „Nu sunt. Dar aş prefera să schiez în loc să stau aici să băgaţi ace în mine". A murit la 75 de ani. Pe epitaful acestuia scria: „Dacă plângi la înmormântarea mea, n-am să mai vorbesc cu tine niciodată".

stan2.jpg

Atât filmele mute, cât și cele cu sonor, le-au adus celor doi actori faima în întreaga lume, iar calitatea comediei nu putea fi pusă la îndoială de nimeni. Diametral opuși, unul extravertit, cu reale calități de lider, celălalt - introvertit, rezervat și haotic - alăturați, Stan și Bran s-au completat perfect. Expresivi, cu chipuri memorabile, unul slab-așchie, celălalt, rubensian și greoi în mișcări, cei doi titani au demonstrat că genialitatea poate fi „multiplu de doi”.

Surse: a1; click; adevarul

 

Articole similare selectate pentru tine