Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Alpiniștii vârșețeni într-o expediție în Maramureș
Sep 05, 2017
Echipa unită a Clubului de Alpinism "Železničar" și a Clubului Sportiv ”Jin-Jang” din Vârșeț a fost într-o expediție în Maramureș, obiectivul acesteia fiind escaladarea Munților Rodnei în România, precum și cel mai înalt vârf din Ucraina – Hoverla.
După 1000 de kilometri și aproape 14 ore, echipa vârșețeană ajunge la destinație, în Borșa, oraș în Județul Maramureș cu o populație de 27.611 locuitori, fiind al treilea cel mai mare centru urban al acestui județ din punct de vedere demografic. Vârful Pietrosul Rodnei, prima destinație a alpiniștilor vârșețeni, este cel mai înalt pisc muntos din Munții Rodnei cu 2.303 metri. De asemenea, este cel mai înalt vârf din întregul lanț al Carpaților Orientali, fiind împărțit între județele Maramureș și Bistrița Năsăud. Traseul nu a prezentat dificultăți deosebite, alpiniștii ajungând la destinație în 5 ore.
După cucerirea Vârfului Pietrosul Rodnei s-a vizitat ”Cascada Cailor”. Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt călcăros numit ”Podul Cailor”, în mai multe trepte, alcătuind cea mai mare cascadă din România. Se află la altitudinea de 1300 m, iar căderea de apă este de 90 metri. De ce Cascada și Podul Cailor? Conform legendei, cu secole în urmă, într-o furtună de nisip, turma de cai sălbatici, din cauza vizibilității reduse, a căzut în prăpastie.
În Ucraina, ținta echipei vârșețene a fost cel mai înalt punct de pe teritoriul acestei țări (2.061 m) al Carpaților. Muntele face parte din subunitatea numită Masivul Negru (în așa-numiții Carpați Păduroși) și este situat la granița regiunilor Transcarpatia și Ivano-Frankivsk, la 17 km nord de frontiera cu România.
Traseul a fost o plimbare ușoară, iar vârful a fost invadat de o mulțime de turiști și localnici care organizau spectacole, prezentându-și folclorul și obiceiurile.
În drum spre Serbia, alpiniștii vârșețeni (Vesna Putnik, Mladenka Krajišnik, Ljupka Cuculj, Jan Častven și Marin Marina), nu au ratat să viziteze locul unde ar fi trebuit să fie Centrul Geografic al Europei, iar la Săpânța au vizitat Cimitirul Vesel, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, persoanele respective.
De menționat că în tura anterioară, la întoarcerea din munții Semenicului, echipa vârșețeană de alpiniști a vizitat Muzeul de Mineralogie Estetică a Fierului în localitatea Ocna de Fier, un muzeu cu totul neobișnuit prin conținut și istoriat.
Tereza Gașpăr