Cât de curve au fost rușii în Al Doilea Război Mondial?

Sep 08, 2017

Armia_Czerwona_Wehrmacht_1.jpg

Unul din argumentele anti-românești care mai pot fi auzite la Chișinău este că ”românii au început războiul alături de nemți și l-au terminat alături de ruși” – ceea ce în mințile unora justifică apelativul de ”curve”. Situația este identică cu cea a rușilor, care au început Al Doilea Război Mondial alături de nemți și l-au terminat alături de americani și britanici.

Merită să rememorăm evenimentele, mai ales că 23 august a fost proclamată de Parlamentul European drept ”Ziua comemorării victimelor stalinismului și nazismului”. Cronologia faptelor nu poate fi negată nici prin cele mai acrobatice argumentații.

23 august 1939 – Ministrul de externe al Germaniei naziste Joachim von Ribbentrop semnează la Moscova cu omologul său sovietic Veaceslav Molotov un pact de neagresiune la care a fost anexat un protocol secret prin care Hitler și Stalin au împărțit statele Europei de est în zone de influență.

1 septembrie 1939 – Germania nazistă invadează Polonia, moment care marchează începutul celui de-Al Doilea Război Mondial.

17 septembrie 1939 – Uniunea Sovietică invadează Polonia și ocupă teritoriile ce-i erau repartizate prin protocolul secret, după ce încheiase un armistițiu cu forțele japoneze înfrânte în bătălia de la Halhin Gol.

27 septembrie 1939 – Polonia capitulează.

28 septembrie 1939 – Stalin renegociază cu Hitler împărțirea Poloniei și trasarea graniței comune.

28 septembrie 1939 – Estonia semnează sub presiunea URSS un tratat prin care acceptă instalarea de baze militare sovietice. Urmează Letonia pe 5 octombrie 1939 și Lituania pe 10 octombrie 1939.

5 octombrie 1939 – Moscova cere Finlandei să cedeze mai multe teritorii și să accepte instalarea de baze militare sovietice.

30 noiembrie 1939 – Uniunea Sovietică invadează Finlanda.

12 martie 1940 – Tratatul de la Moscova prin care Uniunea Sovietică a anexat 10% din teritoriul Finlandei.

10 mai 1940 – Germania nazistă atacă Franța.

15 iunie 1940 – Începe evacuarea forțelor britanice din Franța și se prefigurează victoria Germaniei.

16 iunie 1940 – Estonia, Lituania și Letonia primesc ultimatumuri de la Moscova prin care li se cere să accepte intrarea trupelor sovietice, ultimatumuri acceptate.

25 iunie 1940 – Franța capitulează în fața Germaniei naziste.

26 iunie 1940 – Ultimatumul Uniunii Sovietice către România prin care se cere cedarea Basarabiei și Bucovinei de nord, ultimatum acceptat pe 28 iunie.

3, 5, 6 august 1940 – Lituania, Letonia și Estonia sunt încorporate în Uniunea Sovietică.

Pentru istoriografia Moscovei războiul începe abia în 1941, cu invazia nazistă – deși până atunci Uniunea Sovietică a fost un actor foarte activ în război, participând la lupte și anexând numeroase teritorii, fiind un partener de încredere al Germaniei naziste. Asta ca să nu vorbim de faptul că exporturile sovietice în Germania nazistă au sprijinit ofensiva împotriva Marii Britanii. După invazia nazistă a URSS, la negocierile cu Marea Britanie din decembrie 1941, Stalin a cerut ca frontierele sovietice din 1941 să fie considerate intangibile – cu alte cuvinte a cerut să-i fie recunoscute câștigurile obținute din parteneriatul cu Hitler. Abia apoi și-a început Uniunea Sovietică parteneriatul cu Marea Britanie și Statele Unite.

George Damian

Foto sus: Imaginea simbol a parteneriatului sovieto-nazist: generalul Heinz Guderian alături de generalul Semion Krivoșein la parada din Brest-Litovsk din 22 septembrie 1939.

 

Articole similare selectate pentru tine