Echinocţiul de toamnă - Ceea ce semeni, vei culege

Sep 22, 2017

eclipse-total-super-luna.jpg

Vineri, 22 septembrie, are loc echinocţiul de toamnă din 2017. Momentul va avea loc la ora 23.01 şi reprezintă debutul toamnei din punct de vedere astronomic. Astăzi, longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. Echinocțiul de toamnă este un moment special în marele ciclu al naturii, în care se împlinește ceea ce a spus Iisus în Biblie: „Ceea ce semeni, vei culege”.

Începând de astăzi, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă. Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică, scrie romania-misterioasa.

Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primaverii. La latitudinile României, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălţime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit si orizont.

echinoctiul_de_toamna.jpg

În 2018 şi 2019 echinocţiul de toamnă va avea loc pe 23 septembrie.

Perioada de toamnă este prin excelență un moment al recoltei pentru cei din emisfera nordică, însă dacă privim dincolo de cele fizice și lumești, putem extrapola această realitate și în microcosmosul ființei noastre. Se evidențiază astfel că fiecare moment astrologic important este corelat cu o anumită etapă simbolică din evoluția fiecărei ființe umane:

  • Echinocțiul de primăvară este simbolul nașterii și al re-nașterii, al semănatului, al începerii unor noi cicluri, a unor mari decizii și inițiative;
  • Solstițiul de Vară este un moment de apogeu, de valorificare maximă a potențialului nostru, de folosire înțeleaptă a talanților pe care i-am primit de la Dumnezeu, de racordare la sursă, la lumină (motiv pentru care poartă denumirea de Sărbătoare a Luminii);
  • Echinocțiul de toamnă este etapa fructificării înțelepte a ceea ce am semănat și am dăruit – fiind în analogie cu conștientizarea efectelor tainice a Legii Dăruirii Oculte;
  • Solstițiul de iarnă ne revelează marele mister al utilizării, a punerii în practică a ceea ce am primit sau am cules.(1).

ECHINOCŢIU DE TOAMNĂ 2017.jpg

Timp de un an Soarele parcurge întregul cerc zodiacal traversând semnele zodiacale în aproximativ o lună. Fiecare semn zodiacal simbolizează un arhetip universal, ce se reflectă în noi în forme deosebit de complexe de caracteristici psiho-emoţionale şi fizice. Atunci când ne însuşim într-un mod armonios cele 12 arhetipuri zodiacale, fiinţa noastră atinge un înalt grad de echilibru şi armonie ce ne transformă în ceea ce a fost denumit încă din antichitate „Omul Cosmic”. Această mișcare aparentă a Soarelui potențează în fiinţa noastră experiența anuală a celor 12 energii arhetipale, ajutându-ne să trezim în noi calități și abilități deosebite ce ne ajută în procesul fascinant al trezirii sufletului.

Momentele de tranziţie ale Soarelui între semnele zodiacale au fost denumite Hiatusuri Solare. Aceste perioade sunt diferențiate de structura energetică a elementelor constituente. Ştim că fiecare zodie are o predominanţă a unui element: pământ, apă, foc şi aer. Însă în cazul hiatusurilor se manifestă cel de al cincilea element: eterul, forţă ce creează o profundă interacțiune cu starea de neutralitate, de vid, de transcendenţă. În timpul momentelor de trecere a Soarelui dintr-o zodie în alta, datorită fuzionării celor două semne alăturate, se creează un efect de convergență ce permite branşarea simultană la valorile cele mai înalte ale semnelor zodiacale alăturate. Într-un mod analogic, acest efect se poate asocia cu efectul de piramidă. Putem să ne imaginăm baza piramidei ce se compune din cele patru laturi ce sunt în corespondență cu cele patru elemente (pământul, apa, focul și aerul), respectiv vârful piramidei care este simbolului eterului, ce l-am putea defini ca fiind liantul de legătură și principiul unificator, potențator al celor patru elemente bazale. Astfel se explică de ce momentele de hiatus, fiind în conexiune profundă cu energia subtilă a eterului, au o forță uimitoare de sintetizare, unificare, centrare și trezesc în ființele celor care le valorifică puterea ocultă, o excepțională viziune de ansamblu și de dinamizare supramentală.

Dintre toate trecerile Soarelui dintr-un semn în altul, cele mai importante sunt momentele de maxim şi de egalitate, adică solstiţiile şi echinocţiile. Trebuie să specificăm faptul că, din cauza mișcării elipsoidale a Pământului în jurul Soarelui, data calendaristică a acestor conjuncturi poate să se decaleze cu plus-minus o zi.

Echinocţiul

Echinocţiul de toamnă reprezintă un moment de echilibru între energiile YIN şi YANG. Dacă în perioada echinocţiului de primăvară natura renaşte şi are loc explozia vegetaţiei, în perioada echinocţiului de toamnă natura începe pregătirea pentru a conserva tot ceea ce a creat. Tradiţiile spirituale afirmă ca orice formă de evoluţie are trei etape distincte: creaţia, menţinerea şi resorbţia sau distrugerea. La toate acestea se adaugă şi momentul de apogeu a ceea ce s-a creat. Astfel, echinocţiul de primăvară simbolizează creaţia, solstiţiul de vară apogeul, echinocţiul de toamnă începerea perioadei de resorbţie şi solstiţiul de iarnă perioada de conservare şi nemanifestare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal., subliniază yogaesoteric.

În fiinţa umană, echinocţiul de toamnă împletește în mod armonios capacitatea de valorificare, de utilizare, cu bucuria și sărbătorirea rezultatului final. Este asemenea unui melanj între efort și încântare, luptă și datorie, simplitate și fascinație – aspecte care deși par a fi antagonice sunt în același timp și complementare. Datorită acestui echilibru energetic caracteristic echinocţiului de toamnă, toate acţiunile realizate în acest interval (trei-cinci zile în jurul acestui moment) vor fi susţinute de emoţii puternice, sentimente expansive binefăcătoare, ce vor avea rolul de a înlătura multe din tendinţele inferioare ale omului, cum ar fi efortul încrâncenat, obsesiile materiale, critica excesivă, pretenţiile exagerate.

Trecerea de la Fecioară la Balanță ne ajută să conştientizăm că întotdeauna evoluţia în cuplu este net superioară evoluţiei individuale, iar trăirile artistice şi sufleteşti au rolul de a transpune în plan fizic lumina spiritului. Să ne gândim doar la condiţia superioară a artistului care deşi poate să pară simplă şi comună din exterior, este în esenţă o strădanie permanentă a sufletului de a sacraliza viaţa, de a da sens valorilor arhetipale ce există în simultaneitate în natura înconjurătoare și în fiecare din noi.

Lecţia principală a acestui hiatus (ca etapă în evoluţia noastră) este asociată cu valorificarea a ceea ce este frumos din noi prin a învăţa să îmbinăm armonios utilul cu plăcutul, materialul cu spiritualul.

Tranziția Soarelui din zodia mutabilă și de pământ a Fecioarei în zodia cardinală și de aer a Balanţei simbolizează etapa în care omul începe să-și depășească mentalul inferior, înlănţuirile și prejudecățile prin marea calitate a dăruirii, abnegației și serviabilității, iar după depăşirea instinctul critic, perfecţionist, se naște în inima sa dorința împărtăşirii rezultatelor pe care le-a dobândit. Astfel se trezeşte aspiraţia către armonia relaţională şi el devine conştient de importanţa conlucrării și a rolului important pe care îl joacă ceilalți în destinul său („Unde-s doi puterea creşte”, iar evoluţia este mult accelerată). Influenţa specifică a energiilor zodiei Balanţei ne atenţionează asupra responsabilităţii cu care trebuie să cultivăm relaţiile cu ceilalţi şi mai ales relaţia de cuplu, devenind conștienți că fiecare ființă umană cu care relaționăm este asemenea unei oglinzi prin care se reflectă atât calitățile, cât și neputințele și ispitele noastre.

Echinocţiul de primăvară și echinocțiul de toamnă sunt simboluri ale echilibrului Universal ce ne impulsionează în funcție de eforturile, aspirațiile și meritele noastre să realizăm în ființa noastră starea de conștiință androginală, simbioza dintre anima şi animus și integrarea deplină în armonia Divină.

Note:

  1. Aspect care se reflectă foarte bine în pilda talanților din Biblie.
 

Articole similare selectate pentru tine