Peștera Căprioarei din Borneo

Sep 22, 2017

steamworkshop_800.jpg

Peștera Căprioarei (Deer) a fost cercetată pentru prima dată în 1961. Cunoscută și sub numele de Gua Payausau Gua Rusa, se pare că peștera a primit acest nume din cauza căprioarelor care se refugiau în ea pentru a linge rocile sărate.

Peștera Căprioarei a fost cartografiată pe scară largă de o expediție a Societății Regale Geografice în 1978. Următorul sondaj din 2009 a mărit lungimea recunoscută a trecerii la 4,1 km și a legat Lang Cave, o altă peșteră de spectacol din cadrul parcului, de sistemul Deer Cave System. Acest sondaj, realizat de Institutul Hoffman de la Universitatea din Kentucky din Western, a arătat că suprafața maximă a secțiunii transversale este în pasajul sudic mare.

O explicație a formării peșterii este puternic interconectată cu istoria geologică a insulei Borneo. Între 40.000.000 î.Hr. și 20.000.000 î.Hr., un strat de pietre sedimentare de 1.500 m, cunoscut sub numele de calcar, compus în mare parte din cochilii de mare comprimat, sa dezvoltat în lagune create de recife de corali. Mișcarea plăcilor tectonice asiatice și australiene a provocat crustele să se îndoaie și să ridice pământul încă o dată, dând naștere insulei Borneo și Munților Mulu, în jurul valorii de 5.000.000 î.Hr. De atunci, peisajul a fost hackat de eroziunea constantă a precipitațiilor și a vânturilor. Suprafața muntelui este compusă mai ales din calcar, care se dizolvă atunci când vine în contact cu apa dulce. Apa de ploaie infiltrează, de asemenea, rocile sedimentare poroase după trecerea prin sol și dizolvă progresiv calcarul, lărgind porii și fisurile și creând peșteri de dimensiuni impresionante, cum ar fi Pestera Deer. Acest proces natural, care încă funcționează, va face ca peștera să se extindă și mai mult în viitor.

IMG_6963-800.jpg

În 2008, prințul Albert al II-lea din Monaco a vizitat Parcul Național Gunung Mulu pentru a lansa un nou sistem de camere, ca parte a Observatorului Bat, care este situat lângă intrarea în Peștera Deer. Cunoscută ca Bat Cam, tehnologia de supraveghere permite vizitatorilor și oamenilor de știință să observe aproximativ 3 milioane de lilieci (peste 30 de specii) care trăiesc în Peștera Deer, fără a afecta habitatele sau obiceiurile acestora, oferind un instrument valoros pentru studiul faunei pestera. O zonă de vizionare a fost construită și în exterior, sub intrarea în peșteră, astfel încât vizitatorii să poată viziona "exodul de lilieci" pe timp de noapte, când ies din peșteră și se strecoară în formațiune strânsă. Peștera Deer își are numele dintr-o specie mai puțin obișnuită de cerbi, originară din Malaezia, care își fac casa în mare parte în imediata apropiere a peșterii. În plus, multe alte animale, cum ar fi carnea de rinocer, porcul de barbă, ursul soarelui și gibonul sunt originari din zona locală.

 

Articole similare selectate pentru tine