Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Teritoriile anexate și restituite de către Ucraina (1921-1954)
Sep 28, 2017
Ucraina este beneficiară teritorială de pe urma înțelegerilor ruso-germane (Pactul Ribbentrop-Molotov). Nu există niciun stat care să fi beneficiat teritorial pe seama Ucrainei. Ucraina, ca succesoare de drept a Uniunii Sovietice, a beneficiat pe seama vecinilor săi, înglobând teritorii prin care părți compacte ale popoarelor vecine au fost separate pe nedrept de trunchiul lor național și etnic.
Se creează impresia că Ucraina nu a învățat nimic din istorie. Te întrebi fără să vrei dacă există vreo deosebire între anexarea, în propriul ei beneficiu, de către Moscova, a Crimeii, Donețkului și Luganskului și anexarea de către Moscova, în beneficiul Ucrainei, a Basarabiei de sud și de nord, a județului Dorohoi (ținutul Herța) și a nordului Bucovinei… După al Doilea Război Mondial Ucraina a retrocedat în două rânduri teritorii Poloniei iar cele două au procedat şi la schimb de populaţie, scrie Vlad Cubreacov pr blogul său. Sunt indicați anii fiecărei achiziții sau restituiri teritoriale şi statele care au pierdut teritorii în favoarea Ucrainei sau au (re)dobândit teritorii de la Ucraina. Pe hartă nu apare şi Insula Şerpilor, anexată de la România în mai 1948. Legenda hărţii tradusă din limba ucraineană:
- „Teritoriul Ucrainei sovietice în 1921".
- „Teritoriile incluse în componența RSS Ucrainene în anul 1925".
- „Pământurile ucrainene transferate RSFS Ruse în anul 1925".
- „Pământurile vest-ucrainene luate de la Polonia şi alipite la RSS Ucraineană în 1939".
- „Bucovina de nord şi Basarabia de sud restituire de către România şi incluse în componenţa RSS Ucrainene în iunie 1940".
- „Teritoriul Transnistriei transmis nou-formatei Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (RSSM) în august 1940".
- „Teritoriul Ucrainei Transcarpatice (Rusiei Subcarpatice) transmis Uniunii Sovietice conform tratatului cu Cehoslovacia din 29 iulie 1945 şi reunit cu RSS Ucraineană".
- „Teritoriul transmis Poloniei conform tratatelor sovieto-poloneze din 16 august 1945 şi 15 februarie 1951".
- „Teritoriul care a trecut de la RSS Ucraineană către Polonia conform tratatului sovieto-polonez din 15 februarie 1951".
- „Regiunea Crimeea transmisă, conform hotărârii Sovietului Suprem al URSS, din componenţa RSSF Ruse către RSS Ucraineană, la 19 februarie 1954".
Articole similare selectate pentru tine
Ucraina, inamicul numărul 1 al României
Ucraina, prin provocările extreme la adresa minorităţii române din Bucovina de nord şi Bugeac şi nerespectarea prevederilor europene privind drepturile omului, devine stat inamic pentru România. În ciuda imaginii bune a Ucrainei, dar false, în opinia şi ochii marilor puteri occidentale care vor să facă probleme Rusiei, statul de la răsăritul ţării noastre devine un pericol pentru pacea continentului. Din 2014 Kievul a trimis mii de soldaţi români originari din Bucovina de nord să moară pentru interesele lui Piotr Poroşenko în Doneţk într-un război împotriva civililor, analizează sputnik.
Parlamentul ucrainean a adoptat o legea care limitează învățământul în limba minorităților naționale
Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat recent o lege care întărește învățământul în limba ucraineană în școli, reformă criticată de autoritățile din România și din alte țări din regiune care au comunități etnice în această republică ex-sovietică.
Mai mulți intelectuali ortodocși au cerut iertare Bisericii Greco-Catolice din Ucraina
"Ne cerem cu umilință iertare pentru nedreptățile pe care le-au suferit sub acoperirea autoritățiilor Bisericii Ortodoxe și ne închinăm în fața martirilor Bisericii Greco-Catolice Ucrainene", se spune într-o scrisoare deschisă semnată de personalități ortodoxe - intitulată: "Este urgent ca ortodocșii să recunoască adevărul teribil din 10 martie 1946"