Gheorghe Putnic-Bumbu, 32 de ani de activitate în cadrul Filarmonicii și Operei din Zagreb

Jan 05, 2018

fanf800.jpg

Gheorghe Putnic, împreună cu membrii Fanfarei „Turturica” din Mesici s-a înrolat în Armata de Eliberare Națională a Iugoslaviei. Au fost încadrați în Divizia a V-a Craineană și au participat la luptele din Srem, Bosnia, Slavonia, Croația și Slovenia.

Gheorghe Putnic, zis Bumbu, s-a născut pe data de 10 martie 1921, la Mesici, din părinții Iovan Luca și Lena Putnic. Primele patru clase primare le-a absolvit în satul natal. În anul 1928 a rămas orfan de tată, iar mama sa s-a recăsătorit și s-a stabilit în localitatea vecină Iablanca.

Rămas fără părinți, a avut o copilărie grea, și-a câștigat existența muncind alături de bunica sa, Ana Luca. Una din obligațiile sale a fost să meargă cu vitele la păscut. Aici, copiii satului inventau cele mai năstrușnice jocuri. Din ceea ce aveau la îndemână își confecționau și jucării. Astfel, el și-a făcut singur fluier din lemn de soc. Jucăriile s-au transformat cu timpul în instrumente adevărate, de care Gheorghe Putnic nu s-a mai despărțit niciodată.

În anul 1934 s-a înființat fanfara „Turturica”, iar tânărul Gheoghe Putnic a devenit unul dintre membrii ei fideli, în calitate de solist instrumentist la flaut. În anul următor a optat pentru un alt instrument și anume ,,figlioarnă”. Talentul său a fost remarcat de învățătorul Petru Lăpădat din Vlaicovăț, care a instruit Fanfara „Turturica” în acea perioadă.

Putnic800.jpg

Gheorghe Putnic-Bumbu

Pe data de 1 noiembrie 1944, împreună cu membrii Fanfarei „Turturica” s-a înrolat în Armata de Eliberare Națională a Iugoslaviei. Au fost încadrați în Divizia a V-a Craineană și au participat la luptele din Srem, Bosnia, Slavonia, Croația și Slovenia.

În perioada petrecută pe front a fost îndemnat să-și urmeze vocația de profesorul, muzicologul și compozitorul Milan Vlajin, dirijorul Fanfarei Militare a Diviziei a V-a Craineană. Se pare că sugestiile profesorului l-au influențat pe tânărul Gheorghe Putnic, care în anii următori a început să studieze.

După terminarea războiului, mai precis în anul 1947, Gheorghe Putnic a devenit membru al Fanfarei Miliției din Zagreb și, apoi, membru al Filarmonicii și al Operei de Stat din Zagreb.

În anul 1954 a absolvit cursurile Școlii Medii de Muzică din Zagreb, iar în anul următor, în același oraș,muzica a continuat studiile la Academia de Muzică. În anul 1960 și-a finalizat studiile și a devenit profesor de muzică. A mai urmat și studii de specializare, pentru instrumentul figorn, la „Scala” din Milano. Tot în orașul Zagreb și-a întemeiat familia. S-a căsătorit cu Štefanija Šalaman, iginer agronom, și au avut un copil.

Gheorghe Putnic a decedat la vârsta de 58 de ani, în ziua de 11 februarie 1979 și a fost înmormântat în cimitirul din Maksimir, Zagreb.

În decursul celor 32  de ani de activitate în cadrul Filarmonicii din Zagreb a obținut numeroase distincții, iar ca soldat în Armata de Eliberare Națională a fost decorat cu Medalia pentru Serviciul Poporului.

Articol elaborat de dr. Brândușa Juica în baza consemnărilor realizate de Viorel Selejean din Vârșeț, pe data de 17 mai 1993

Foto sus: Fanfara Militară a Diviziei a V-a Craineană, din care au făcut parte şi un grup de luptători din Mesici, defilează pe străzile oraşului Titovo Užice, în anul 1945. Dirijor Mijan Vlajin.

 

Articole similare selectate pentru tine