La Rinconada – așezarea umană situată la cea mai mare înălțime

Jan 05, 2018

la-rinconada-800.jpg

La mare înălțime în Anzii din Peru, cu mult deasupra liniei arborilor, se află La Rinconada, o veche tabără de minerit aurifer, care a crescut, peste ani, până la statutul de oraș.


Peste 30.000 de oameni trăiesc în acest oraș de munte la peste cinci kilometri altitudine. Este așezarea umană situată la cea mai mare înălțime din lumea întreagă. La Rinconada (altitudine: 5.100 metri) se află atât de sus, încât condițiile sale climatice se aseamănă cu cele de pe coasta de vest a Groenlandei, în ciuda faptului că este situat la numai 14 grade de ecuator. Verile sunt umede și iernile uscate, scrie incredibilia. Zilele sunt reci și nopțile înghețate. Temperatura medie anuală în La Rinconada este de numai 1.2 grade Celsius. În realitate, La Rinconada este mai mult o așezare decât un oraș. Nu există drumuri, instalații de apă sau sistem de canalizare. Casele sunt făcute din folii de tablă striată, fără izolație.

la-rinconada.jpg

Toți bărbații lucrează în mine, în timp ce femeile vând bunuri, caută după aur în rocile aruncate de la mine sau fac bani din prostituție. Minerii extrag manual aurul folosind mercur – a doua substanță ca abundență, după aur, care poate fi găsită aici. Pământul, aerul, apa și zăpada din La Rinconada, alături de zona înconjurătoare, sunt toate contaminate. Dacă La Rinconada este un oraș, atunci probabil că este cel mai sărac și mai trist oraș din lume. Spre deosebire de alte orașe miniere, La Rinconada nu aparține vreunei companii. Dimpotrivă, aproape toate minele care operează aici sunt „informale”, sau, cu alte cuvinte, ilegale. Nu există administrație sau legi. Nu există fonduri pentru dezvoltarea orașului. Economia este nereglementată. Majoritatea aurului care iese din munți pleacă direct pe piața neagră.

Rinconada 2.jpg

Femeile caută aur prin vânt și ploaie.

Compania minieră, Corporacion Ananea, nu își plătește muncitorii. În schimb, aceștia operează în virtutea unui sistem de muncă arhaic numit cachorreo. Potrivit acestui sistem, muncitorii lucrează 30 de zile fără plată, și în ziua 31 li se dă voie să ia atât minereu cât pot căra pe umerii lor împovărați. Nu există nicio modalitate de a-și da seama cât aur conține roca, și, adeseori, aceasta conține foarte puțin. Totuși, mii de oameni se spetesc o lună întreagă cu speranța de a fi recompensați în ziua de ciupeală.

la-rinconada-3.jpg

Strada principală din La Rinconada, unde mercur, cianură și deșeuri umane curg în șanțuri aflate la vedere.

În ciuda faptului că această companie folosește un sistem de plată atât de nonconformist, minerii continuă să sosească în zonă. Între 2001 și 2009, populația din La Rinconada a crescut mai mult decât dublu.

 

Articole similare selectate pentru tine