Companiile care au ajutat regimul nazist - Coca-Cola

Feb 23, 2018

fanta.jpg

Compania Coca-Cola a avut beneficii financiare de pe urma Germaniei naziste. De fapt, celebra băutură Fanta, produsă de companie, s-a „născut” în timpul regimului nazist.


Până la mijlocul anilor 1930, 20 mari corporații americane s-au stabilit în Germania, fiind urmate de alte firme importante, care su investit mult în această țară.

Planul lui Hitler de înarmare a mulțumit pe toată lumea, Statele Unite devenind principalul partener de comerț al Berlinului, astfel că până la finalul decadei, peste 2.500 de societăți americane și-au întărit poziția în Germania. Operațiunile companiei erau conduse de Max Keith, care a reușit să cucerească o mare parte din piața germană. Cu toate acestea, spre finalul lui 1933, compania a suferit o uriașă lovitură, după ce guvernul a limitat drastic importurile de siropuri, inclusiv de Coca-Cola. Germania nazistă se pregătea să cucerească Europa, iar în septembrie, comandantul lui Hitler, Hermann Göering, a anunțat un regim de auto-suficiență, limitând sever importurile și descurajând companiile străine. Președintele Coca-Cola din Atlanta, Robert Woodruff, a căutat să-și protejeze afacerile europene, la fel cum au făcut și alți directori din S.U.A., scrie 9am.

Coca-Cola-Advertisements-in-Nazi-Germany-in-the-1930.jpg

După cum Mark Pendergrast subliniază în "Pentru Dumnezeu, Țară și Coca-Cola", "Unii, asemenea lui Henry Ford, au fost de fapt simpatizanți naziști, în timp ce alții, cum ar fi Walter Teagle de la Standard Oil, au evitat să ia parte, dar nu au văzut nimic în neregulă în a face afaceri cu naziștii. Ca și prietenul și prietenul său de vânătoare Teagle, Woodruff a practicat oportunitatea."

cola11.jpg

Unul dintre primele triumfuri de marketing ale lui Keith a fost livrarea unor cantități masive de Coke la Jocurile Olimpice de Vară de la Berlin din 1936. În acel moment, Hitler mergea la înălțime. Sportivii germani au câștigat cele mai multe medalii de aur, boxerul german Max Schmeling a bătut recent negru american Joe Louis în New York. (Schmeling a urmărit un film al meciului la un prânz cu Hitler, care la plesnit cu bucurie de fiecare dată când Schmeling a aterizat o lovitură).

Max-keith-232x300.jpg

Max Keith

În încercarea de a salva afacerea, președintele Coca-Cola a încercat să-l convingă pe Hermann Göring, adjunctul lui Hitler, să remedieze această problemă. Câțiva ani mai târziu, în 1937, Coca-Cola a primit a doua lovitură. Un director de la o companie rivală germană, care a făcut o călătorie în S.U.A., a observat că pe capacul sticlei de Coca-Cola erau scrise câteva cuvinte în ebraică, indicând că produsul este cușer. De aici și până la credința că Coca-Cola este condusă de evrei n-a fost decât un pas. Pentru a contracara această idee, Keith a început să acrediteze tot mai puternic ideea că Coca-Cola este o companie pro-nazistă. S-a adresat în primul rând organizației „Tineretul Hitlerist”, încercând să câștige acest segment de piață. În acest scop, camioanele Coca-Cola au însoțit evenimentele patriotice de masă, în primul rând al tineretului nazist.

German-Fanta-Advert-co-presseportal-de.jpg

De asemenea, pentru a ocoli limitarea importurilor de siropuri, Keith a dezvoltat un sirop din ingrediente locale. Băutura a fost botezată „Fanta”, o prescurtare a cuvântului „fantasie” (fantezie, în limba germană). Coca-Cola a fost acuzată că a jucat pe ambele părţi ale baricadei. Ei au spirijinit iniţial fabricile de îmbuteliere din Germania, apoi însă au creat o băutură răcoritoare specială pentru nazişti. Acest lucru a permis publicului german să-şi asigure necesarul zilnic de zahăr în ciuda faptului că raţia de zahăr din ţară era scăzută. Fanta era inventată exclusiv pentru naziști.

 

Articole similare selectate pentru tine